WNF wil af van 'ingewikkeld' Kyoto-verdrag

De haven in Rotterdam ©ANP Beeld
De haven in Rotterdam ©ANP

Het Wereldnatuurfonds Nederland (WNF) wil af van het Kyoto-protocol, het internationale klimaatverdrag dat eind 2012 afloopt. De vergaderingen waarin klimaatonderhandelaars spreken over een verlenging van de afspraken om de uitstoot van CO2 te beperken, verlopen doorgaans stroperig. Er is in zestien jaar onderhandelen dan ook te weinig bereikt, zegt Donald Pols, onderhandelaar namens WNF en al twaalf jaar betrokken bij de gesprekken.

Het standpunt van het WNF is pikant. Maatschappelijke organisaties en milieugroeperingen dragen het Kyoto-protocol doorgaans een warm hart toe. Zij vinden dat zonder een internationaal klimaatverdrag arme landen de dupe worden. Deze landen ondervinden de meeste hinder van de opwarming van de aarde en hebben de minste middelen om er iets aan te doen.

WNF is de eerste organisatie die de discussie opent over alternatieven voor het bestaande Kyoto-protocol. Het overkoepelende WWF neemt dit standpunt (nog) niet over en vindt dat er nog steeds een internationaal klimaatverdrag moet komen.

Volgens Pols moet het klimaatprobleem op een praktische manier worden opgelost. Het klimaatverdrag moet aansluiten bij de korte termijn-problemen van mensen. "Want niemand koopt een zonnepaneel om de eigen CO2-uitstoot te reduceren. Dat doen mensen omdat ze zélf groene stroom willen opwekken en niet meer afhankelijk willen zijn van grote energiebedrijven." Volgens Pols is het om die reden effectiever om oplossingen te zoeken door bijvoorbeeld de economie te vergroenen, in plaats van het abstracte probleem van CO2-uitstoot als uitgangspunt te nemen.

Pols vindt het wel van belang dat op internationaal niveau met elkaar gepraat blijft worden. "Je moet in gesprek blijven, maar dat kan ook op een jaarlijkse energietop. Dan breng je het onderwerp dichterbij burger en politici. Op zo'n top moet dan gesproken worden over het opzetten van grootschalige duurzame energieprojecten, net als over hoe de inwoners van arme landen toegang krijgen tot (groene) energie."

Het huidige CO2-debat is veel te ingewikkeld, zegt Pols. "Het is een debat tussen experts. Het kappen van bossen hangt samen met emissiehandel, dat hangt weer samen met het helpen van arme landen. Door die complexiteit is er een kloof ontstaan tussen een kleine club experts en de burger."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden