WNF: Amazone in 2030 helft kleiner

(Novum/Ap) - Door klimaatveranderingen en ontbossing kan in 2030 bijna zestig procent van het Amazone-regenwoud ernstig zijn beschadigd of verdwenen. In dat geval zal het onmogelijk zijn te voorkomen dat de temperaturen 'catastrofale' hoogtes bereiken. Dat staat in een donderdag verschenen rapport van het Wereldnatuurfonds (WNF).

Het belang van het Amazonewoud voor het klimaat kan niet worden overschat, zei de auteur van het rapport, Daniel Nepstad. Het rapport werd gepresenteerd op de klimaatconferentie op het Indonesische Bali. Het Amazonewoud matigt niet alleen de temperatuur, maar bevat ook dusdanig veel water dat de grote golfstromen in de oceanen erdoor beïnvloed kunnen worden.

De Amazone beslaat 4,1 miljoen kilometer en bedekt bijna 60 procent van Brazilië. Het gebied bevat eenvijfde van al het verse water ter wereld en naar schatting 30 procent van alle plant- en diersoorten op aarde. Veel van die soorten zijn nog onontdekt.

Houtkap, veehouderij en droogte nemen de komende jaren toe en kunnen resulteren in de verdwijning van 55 procent van het regenwoud, aldus het WNF. Als de regenval in de Amazone inderdaad daalt met tien procent, zoals wordt voorspeld, kan nog eens vier procent van het woud verloren gaan.

Het wordt erg moeilijk om een wereldwijde temperatuurstijging van twee graden Celsius te voorkomen als de Amazone niet behouden blijft, zei Nepstad, die wetenschappelijk onderzoeker is aan het Woods Hole Research Center in Massachusetts. Een temperatuurstijging van meer dan 2 graden zal volgens wetenschappers zorgen voor catastrofale overstromingen en droogtes, stijgende zeespiegels, ernstige hittegolven en de uitbraak van ziektes.

De Braziliaanse overheidsconsulent Milton Nogueira, die deel uitmaakt van de Braziliaanse delegatie op Bali, zei echter dat voorspellingen over de toekomst van de Amazone met een korrel zout moeten worden genomen, vanwege de omvang en complexiteit van het woud. "Het is net zoiets als kijken naar een blond jongetje met blauwe ogen en zeggen dat hij Olympisch kampioen zal worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden