WNF: Aan het einde van deze eeuw alle rivieren ingedamd

Vrijstromende rivieren zullen in de volgende eeuwen niet meer bestaan. Dat zegt het Wereld Natuur Fonds (WNF), dat onderzoek deed naar het grote aantal stuwdammen in ongerepte natuurgebieden. Twee derde van de 177 langste rivieren van de wereld is al ingedamd. En dat heeft grote gevolgen voor diersoorten en voedselveiligheid, meent de natuurbeschermingsorganisatie.

Dammen worden op grote schaal aangelegd om te voorzien in de vraag naar waterkrachtenergie. De dammen zijn uitgerust met grote generatoren die energie opwekken. Water wordt massaal gestuwd om aan die energievraag te voldoen. "China is inmiddels koploper met zo'n 22.000 dammen", zegt Bart Geenen, damexpert bij WNF.

Maar stuwdammen in grote rivieren kunnen voor veel problemen zorgen, blijkt uit het onderzoek. Vooral trekvissen, zoals steur, zalm, meerval en paling, zijn de dupe van de blokkades. Deze vissen, die in zout en zoet water leven, kunnen door de dammen niet meer stroomopwaarts migreren om te paren. En niet alleen dieren lijden onder dammen, zegt WNF. Dammen kunnen letterlijk de kust opeten. Het bekendste voorbeeld daarvan is de Mekong-delta in Zuidoost-Azië.

"Sediment, zoals slib en zand, dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van de delta, wordt helemaal uit China stroomafwaarts aangevoerd. Maar doordat het water wordt gestuwd, sleept de rivier het sediment van de delta mee. Per jaar verdwijnt zo'n vijf meter kustgebied in zee", legt Geenen uit. Ook dichter bij huis zijn de gevolgen te zien. "In de Camargue, de Rhône-delta in Zuid-Frankrijk, zakt jaarlijks twee tot tien meter kust weg in de zee. In een paar jaar kan dat een eiland worden."

Er zijn wereldwijd nog maar 63 lange rivieren zónder dammen, maar in Europa worden juist weer veel dammen afgebroken. De nieuwe vergunningen en de regelgeving zijn veel strenger geworden. "De kosten zijn daardoor hoger dan de opbrengsten die uit waterenergie worden gehaald. Zo heeft Spanje inmiddels al weer 300 dammen gesloopt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden