WK vrouwenvoetbal overschaduwd

Canadese organisatie baalt van Fifa-schandaal. Oranje Leeuwinnen kijken vooral uit naar zaterdag.

Het enthousiasme bij teams en fans voor het WK vrouwenvoetbal in Canada is groot. Maar het corruptieschandaal bij wereldvoetbalbond Fifa werpt een schaduw over het toernooi dat zaterdag begint.

De arrestatie van zeven Fifa-officials en de herverkiezing van Sepp Blatter als hoogste baas van de bond beheersen het nieuws. Vervelend voor WK-organisator Canada, dat juist hoopt dat de schijnwerpers van de internationale (sport)media op het vrouwenvoetbal komen te staan.

Paniek is er nog niet bij het organiserend comité. Sponsors van het WK hebben laten weten de ontwikkelingen bij de Fifa met bezorgdheid te volgen, maar zich niet terug te trekken. "Onze sponsorrelatie met Fifa is specifiek gericht op dit evenement", zegt Loring Phinney, vicepresident van telecommunicatiegigant Bell, een van de hoofdsponsoren.

De organisatie zet intussen alles op alles om de kaartverkoop een extra zetje te geven. Op tv zijn steeds vaker spotjes te zien met aankondigingen van de openingswedstrijden Canada-China en Nederland-Nieuw-Zeeland op 6 juni. In de zes speelsteden worden aan de lopende band promotie-evenementen gehouden.

"De stadions zullen voornamelijk vol zitten met Canadezen en Amerikanen", weet Richard Scott, woordvoerder van het Canadese organisatiecomité. "We hebben nu ruim 830.000 kaarten verkocht voor in totaal 52 wedstrijden. De finale was drie maanden geleden al helemaal uitverkocht."

De Oranjevrouwen zijn aangekomen in Edmonton, de stad waar zij de eerste twee wedstrijden in de groepsfase zullen spelen, tegen Nieuw-Zeeland en China. Ondanks de nederlaag in het oefenduel zaterdag tegen Zweden (2-1) is het team met een goed gevoel uit Toronto vertrokken. Afgelopen vrijdag was er voor de vrouwen een flinke opsteker toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar het trainingsveld kwamen om de speelsters persoonlijk succes te wensen.

"Dat was echt een fantastische ervaring voor ons als team", glundert aanvoerster Mandy van den Berg. "Om het koningspaar zo te ontmoeten, de hand te schudden en van hen te horen dat wij een rolmodel zijn voor de ontwikkeling van het vrouwen- en meisjesvoetbal, is echt bijzonder."

Van den Berg neemt het de koning en koningin niet kwalijk dat zij niet op de tribune zitten bij de eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland (03.00 uur Nederlandse tijd in de nacht van zaterdag op zondag).

Wie wél afreist naar Edmonton voor de eerste wedstrijd van Oranje, is minister Edith Schippers van sport. Het feit dat het Nederlandse voetbalvrouwenteam zich voor het eerst wist te kwalificeren voor een WK is voor Schippers reden genoeg om naar Canada te gaan. "Deze zomer staat heel Nederland achter de Oranje Leeuwinnen", zei ze eerder. Van den Berg: "Dat de minister straks voor ons op de tribune zit, voelt voor de groep absoluut als een extra waardering."

De belangstelling voor de Nederlandse voetbalvrouwen in Canada groeit gestaag. Op de Facebookpagina van de Nederlandse gemeenschap in en om de stad Toronto worden afspraken gemaakt over samen kijken naar en het bijwonen van wedstrijden.

Maar de trainingen bezoeken in Toronto? Dat gebeurde niet. De afgelopen week stond er geen enkele fan langs de zijlijn. Toch kwamen er wel zo'n tweehonderd Nederlanders kijken naar de vriendschappelijke wedstrijd tegen Zweden, in de stromende regen. Voor Zweden waren slechts tien fans gekomen.

Voor het York Stadium, waar het oefenduel werd gespeeld, was de opkomst van een paar honderd mensen een verrassing. 'Ze verwachten eigenlijk geen mensen, dus de toegang is gratis. Neem je eigen eten en drinken mee. Géén alcohol', stond in aanloop naar de wedstrijd te lezen op de Facebookpagina van de Nederlandse gemeenschap.

Adriaan Buize, die dertien jaar geleden emigreerde naar Canada, zit enthousiast op de tribune bij het oefenduel: "Ik ga ook naar Nederland-Canada in Montreal (de laatste wedstrijd voor Oranje in de groepsfase -red.). Als de vrouwen verder komen in het toernooi, wil ik ze heel graag blijven steunen tot de laatste wedstrijd. Ook al moet ik er vier uur voor naar Vancouver vliegen, dat maakt mij niet uit!"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden