WK voetbal niet tegen elke prijs

null Beeld

Fracties in de Tweede Kamer zijn ongerust over de garanties die de Nederlandse regering de wereldvoetbalbond Fifa heeft gegeven om samen met België in 2018 of 2022 het wereldkampioenschap te mogen organiseren. Ook is er bezorgdheid over de kosten en wie daarvoor gaat opdraaien.

Van onze redactie politiek

De inspectiecommissie van de Fifa komt maandag naar België en Nederland voor de controle van stadions, accommodaties en infrastructuur. Kamerleden van VVD, SP en PvdA eisen meer inzicht in de voorwaarden van de Fifa en de garanties die de regering bereid is te geven.

,,Een groot sportief naar Nederland halen is prachtig, maar niet tegen elke prijs’’, zegt Kamerlid Helma Nepperus (VVD). Zij wil weten welke fiscale vrijstellingen Nederland bereid is te geven aan de Fifa.

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken zegt opgebeld te worden door ongeruste raadsleden met vragen over wie opdraait voor de kosten van het uitbreiden van de stadions in de grote steden. ,,Ik mis transparantie in de voorwaarden en afspraken die gemaakt zijn. Die gaan we niet blind accepteren.’’

Ook Renske Leijten (SP) maakt zich druk over de Fifa-eisen. ,,Gaan die niet van tafel, dan maar geen WK in de Lage Landen’’, meent zij. Afgelopen week rezen er ook vragen in het Belgische parlement over de eisen die de wereldvoetbalbond oplegt aan de gastlanden voor het WK voetbal.

België en Nederland hebben vanwege hun kandidatuur een bidbook opgesteld dat 1 mei bij de KNVB is ingediend die het vervolgens naar de FIFA heeft doorgestuurd. Daarin doen ze toezeggingen met betrekking tot de eisen die de Fifa stelt als voorwaarden voor toekenning van het toernooi. Zo zou de Fifa geen belastingen en btw hoeven te betalen en wil de Fifa rijstroken op snelwegen vrijhouden voor de teams, officials en andere genodigden.

De Fifa zou ook een voorkeursbehandeling eisen voor sponsors van het toernooi. Dit zou tot gevolg hebben dat sponsors in de wijde omgeving van de stadions het alleenrecht op de verkoop van producten zouden krijgen.

De Kamerleden menen dat Nederlandse horeca en andere bedrijven moeten kunnen profiteren van dit toernooi. Ze hebben enkele weken geleden aan minister Klink vragen gesteld over de eisen en de voorwaarden van de Fifa. Ze hebben nog geen antwoord ontvangen van de demissionaire bewindsman.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden