wk veldrijden / Boom garantie voor toekomstig succes Rabo

Richard Groenendaal voelt zich ’afgescheept’ door Rabobank, met Lars Boom heeft de ploeg zijn opvolger al in huis. De jonge Brabander werd wereldkampioen bij de beloften.

door John Graat

In de vurige ambiance van het WK in Hooglede-Gits liet Groenendaal gisteren zien dat hij op 35-jarige leeftijd nog niet versleten is. Een ronde lang geloofde hij zelfs in een enorme stunt. Een val op de glibberige ondergrond brak echter zijn ritme. Hij werd zesde waar hij stiekem op het podium had gehoopt. Dat had hem kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe sponsor. Zijn twaalfde dienstjaar is zijn laatste.

Hij heeft een verlaagde aanbieding gekregen. Erger vond hij dat in het gesprek met manager Theo de Rooij zijn voorstel om in de toekomst zijn expertise en ervaring over te dragen aan jongere veldrijders werd weggewimpeld. „Ze gingen er niet op in. Dat doet pijn.”

De wisseling van de wacht in het Nederlandse veldrijden krijgt hiermee ook bij de Rabobank concreet gestalte. De veteraan vloeit af, leve de jonge held. Met Lars Boom heeft de ploeg een garantie voor toekomstig succes al in huis. De 21-jarige Brabander werd zaterdag glansrijk wereldkampioen bij de categorie van beloften (tot 23 jaar). Boom traint wel eens met Groenendaal maar gaat niet vaak te rade bij de crosser van de oude stempel. De jonge hemelbestormer uit Vlijmen stippelt met trainer Louis Delahaye en ploegleider Nico Verhoeven liever zijn eigen route uit.

Boom is daar zelfbewust genoeg voor. Dat bleek ook zaterdag in Hooglede-Gits. Alsof hij zout in de wonden van het Vlaamse wielervolk wilde strooien, liet hij een Nederlandse vlag boven zijn hoofd wapperen bij het bereiken van de finish. Boom houdt wel van wat provoceren. Tussen hem en de favoriet van eigen bodem, Niels Albert, eeuwige kemphanen in woord en daad, was een verhit WK-duel verwacht.

Het werd een eenmansshow. Na een hapering van Albert in de derde ronde werd de Vlaming gedegradeerd tot een mentaal geknakte zwoeger, terwijl zijn rivaal immuun leek voor de zuigkracht van de West-Vlaamse modder. Verbeten sneed de atletische Boom er op souplesse doorheen.

In 2003 was hij ook al wereldkampioen bij de junioren. Hij wil graag de unieke trilogie van Radumir Simunek senior evenaren. De Tsjech veroverde in drie categorieën de regenboogtrui. Dat de titel bij de profs een kwestie van tijd is, is voor Boom een feit. Nog ’wat inhoud erbij’ en hij is er klaar voor. Op het NK in Woerden eerder deze maand had hij Groenendaal en De Knegt al hardhandig op de nieuwe verhoudingen gewezen.

In het veld ligt zijn toekomst, weet hij nu wel zeker. De afgelopen jaren koos het talent van de opleidingsploeg van Rabobank nog voor een zwaar wegprogramma. Als het aan de ploegleiding ligt, blijft hij de komende jaren investeren in een carrière als wegrenner. Want hij moet zijn fysieke grenzen nog verkennen. Maar zaterdag stelde Boom in de euforie dat hij het liefst zijn hart wil laten spreken. Met ’kriebels’ zat hij deze winter vaak thuis op de bank te kijken naar de televisie. Slechts zeven keer stapte hij zelf op. Volgend seizoen gaat dat veel vaker gebeuren.

Theo de Rooij wil Boom de vrijheid geven bij zijn keuze maar zou een combinatie ideaal vinden. De Rooij: „Vroeger konden Roger de Vlaeminck en Adrie van de Poel de weg en het veld ook goed combineren. Dat leek de laatste jaren niet meer mogelijk. Maar, andere tijden andere wetten. Misschien gaat Lars een nieuwe standaard zetten.”

Een trendsetter is Groenendaal allang niet meer. Hij omschrijft zichzelf als een ouderwetse crosser. Nog twee jaar wil hij zijn carrière rekken. Het liefst had hij dat gedaan bij Rabobank, waar hij met Michael Boogerd de langste staat van dienst heeft. „Ik ben gewoon afgescheept.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden