WK in Japan, baby aan de borst

Kim Staelens (tweede van links) maakte dinsdag haar rentree in het Nederlands volleybalteam tegen Cuba. (FOTO ROBIN VAN LONKHUIJSEN, ANP) Beeld ANP
Kim Staelens (tweede van links) maakte dinsdag haar rentree in het Nederlands volleybalteam tegen Cuba. (FOTO ROBIN VAN LONKHUIJSEN, ANP)Beeld ANP

amsterdam – - De Nederlandse volleybalvrouwen beginnen vandaag in het Japanse Hamamatsu aan hun WK. In de ploeg die tegen Tsjechië aantreedt, ontbreekt Debby Stam wegens een hardnekkige rugblessure. Daarentegen is Kim Staelens wel van de partij. Dat is opmerkelijk omdat de 28-jarige spelverdeelster op 16 september van dochter Lynn beviel.

Twee weken na de bevalling sloeg Staelens (28) de eerste ballen alweer over het net. Dat dit heel snel zou zijn, vindt ze zelf niet: „Een week voor de bevalling ging ik nog hardlopen”, liet ze weten. Inderdaad trainde ze met de selectie van Selinger mee tot kort voor de barensweeën zich aankondigden.

Niettemin was het geen uitgemaakte zaak dat ze mee zou gaan naar het WK: er werd wel vormterugkeer verwacht. Op 12 oktober liet Selinger haar in de derde set van een wedstrijd tegen Cuba invallen. Het was maar voor een paar minuten maar het voelde goed. Het besluit om Staelens mee te nemen naar Japan was toen snel genomen.

Die beslissing had nog wel enige voeten in de aarde, want Lynn moest uiteraard mee. Een paspoortfoto leveren van de één maand oude baby met oogjes open leverde een hilarische fotosessie op, de nanny moest geregeld worden en er waren duidelijke afspraken nodig over de aanwezigheid van moeder-met-kind bij het team. De moeder van Staelens, Ina van Polen – ooit Belgisch international – fungeert als babysitter. Oma, moeder en kind slapen bij elkaar op de hotelkamer, maar verder wordt de baby bij de ploeg weggehouden. Lynn zal niet op trainingen verschijnen en ook niet aan het ontbijt, laat staan bij wedstrijden. Van Staelens wordt een dubbelleven verwacht: tijdens teamtijd bij de ploeg, in vrije tijd bij haar kind. „Het team mag er niet onder lijden”, sprak de kersverse moeder voor de NOS-microfoon.

Staelens kreeg wat kritische reacties over haar snelle terugkeer. „Ik heb heel hard gewerkt om mijn lichaam zo goed mogelijk te houden”, verdedigde ze zichzelf. Onverantwoord, klonken niettemin sommige geluiden. Volgens de Belgische gynaecoloog en hoogleraar Hendrik Cammu valt het mee. In Het Nieuwsblad erkende hij een zeker risico voor de bekkenbodemspieren, maar daar hebben volleybalsters al snel last van. „Het vele springen is een geseling voor die spieren.” De professor zou, dacht hij, in Staelens plaats hetzelfde hebben gedaan.

Dat Staelens vol aan de bak zal gaan in Japan, is niet de bedoeling. Ze is mee voor als het nodig is, realiseert ze zich. Zolang het goed gaat, is Laura Dijkema de eerste spelverdeler en kijkt ze toe vanaf de bank. Mocht de ploeg in een wedstrijd een periode van zware druk ondergaan, dan kan een invalbeurt van Staelens echter verfrissend werken in het proces om te herpakken. Met haar ervaring kan ze bovendien voor de pas twintigjarige Dijkema een grote steun zijn. Spelverdelers doen er jaren over om de top te bereiken; het leeftijdsverschil tussen Staelens en Dijkema is gelijktijdig een fikse ervaringskloof.

Lynn moet het doen met een T-shirt met opdruk dat ze kreeg: ‘Ik ben erbij in 2028’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden