WK hockey overtreft qua grootte zelfs olympische variant

Van onze sportredactie UTRECHT - Het sportieve hoogtepunt van het eeuwfeest van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond is de gecombineerde WK voor mannen en vrouwen, die vanavond officiëel door prins Willem Alexander worden geopend.

Het is voor het eerst dat beide seksen hun mondiale titeltoernooi in dezelfde stad houden. In grootte overtreft het evenement het olympische hockeytoernooi, omdat de vrouwen met evenveel ploegen als de mannen (twaalf) meedoen.

De twee WK's worden op twee velden gespeeld, het stadion Galgenwaard (capaciteit 15 000 toeschouwers) en het speciaal voor deze gebeurtenis aangelegde Frockeystadion, dat 5000 belangstellenden kan bergen. Afgelopen zaterdag werd er proef gedraaid in Galgenwaard, dat normaliter de thuishaven is van voetbalclub FC Utrecht. Er ging veel mis tijdens die generale repetitie. Het nieuwe kunstgrasveld was hobbelig en spekglad, de sproei-installatie werkte niet omdat twee personen zonder dat ze het van elkaar wisten de knoppen bedienden (de één draaide de kraan open, de ander op hetzelfde moment weer dicht) en er ontstonden files omdat automoblisten voor de ingang van het stadion stopten, teneinde vrouw, kinderen en opa's en oma's uit te laten.

Die kinderziekten worden verholpen, belooft toernooi-directeur Bob Davidzon. De grasmat is zondag van het grootste deel van zijn vetlaag ontdaan. De mannen en vrouwen van Nederland spelen al hun wedstrijden in Galgenwaard. Het is twaalf jaar geleden dat de KNHB voor het laatst een WK organiseerde. In 1986 veroverde de toen oppermachtige nationale vrouwenploeg in Amstelveen de wereldbeker. In 1973 was het Wagenerstadion al het decor van de WK mannen. Ook toen was het gastland het meest succesvol.

Op deze pagina vindt U het complete wedstrijdschema, de Nederlandse selecties (met rugnummers) en een kort historisch overzicht van de wereldkampioenen. Bij de mannen won Nederland twee keer goud en twee keer zilver. De Nederlandse vrouwen werden vijf keer kampioen, één keer tweede en één maal derde.

Opstellingen nationale teams

Nederland (m) Nederland (v)

1 Ronald Jansen (d) 1 Clarinda Sinnege (d) 2 Bram Lomans 2 Daphne Touw (d) 3 Leo Klein Gebbink 3 Inge van den Broek 4 Erik Jazet 4 Julie Deiters 5 Tycho van Meer5 Ellen Dubbeldam-Kuipers 6 Wouter van Pelt 6 Jeanette Lewin 7 Sander van der Weide 7 Hanneke Smabers 8 Jacques Brinkman 8 Dillianne v.d. Boogaard 9 Piet-Hein Geeris 9 Margje Teeuwen 10 Stephan Veen 10 Mijntje Donners 11 Rogier van 't Hek 11 Ageeth Boomgaardt 12 Jeroen Delmée12 Myrna Veenstra 13 Bart Looije (d) 13 Minke Smabers 14 Teun de Nooijer 14 Carole Thate 15 Remco van Wijk 15 Fleur van de Kieft 16 Jaap Derk Buma 16 Suzan van der Wielen

Coach: Roelant Oltmans Coach: Tom van 't Hek

Wereldkampioenen hockey

1971: Pakistan (m) 1973: Nederland (m) 1974: Nederland (v) 1975: India (v) 1976: West-Duitsland (v) 1978: Pakistan (m), Nederland (v) 1981: West-Duitsland (v) 1982: Pakistan (m) 1983: Nederland (v) 1986: Australie (m), Nederland (v) 1990: Nederland (m), Nederland (v) 1994: Pakistan (m), Australie (v)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden