WK hockey 2014 gaat naar Den Haag

amsterdam – - Geld of beter gezegd geldgebrek, verleidde de internationale hockeyfederatie (FIH) het WK in 2014 aan Nederland toe te wijzen. De mondiale bond maakte gisteren op het tweejaarlijkse congres in Montreux bekend dat Den Haag de gezamenlijke wereldkampioenschappen voor mannen en vrouwen mag organiseren. Londen was de andere kandidaat. Het WK vindt van 2 tot en met 15 juni plaats in het stadion van ADO Den Haag. Naast het voetbalcomplex dat 15.000 toeschouwers kan herbergen komt een tweede speelveld waar plek is voor 5000 hockeyfans.

Zowel de gemeente als de hockeybond reageerde opgetogen. „Den Haag is dé hockeystad van hét hockeyland”, zei de sportwethouder van de residentie in een reactie. Volgens Johan Wakkie, directeur van de KNHB, is de keuze gevallen op een bewezen ’succesformule’, refererend aan het WK in 1998 in Utrecht in stadion Galgenwaard. Dat evenement bleek sportief en financieel een schot in de roos voor beide bonden.

Met de toewijzing van het WK aan Nederland kiest de FIH voor de veilige en aantrekkelijke optie. Naast het gegeven dat de internationale hockeyfederatie op zoek is naar nieuwe geldschieters, zou een toewijzing van het WK aan Londen ook betekenen dat de FIH zelf op zoek moet naar inkomsten om het WK te bekostigen. Een optie die het bestuur niet zag zitten, aldus Wakkie eerder deze week in de pers. Met de Rabobank als partner van de KNHB heeft de mondiale bond die opgave niet. Een dubbel WK, zei Wakkie verder, genereert meer inkomsten en is dus veel interessanter voor sponsoren. Het sportevenement kent een voorlopige begroting van 11 miljoen euro.

De KNHB maakte gisteren bekend dat het vier miljoen euro overmaakt op de bankrekening van de FIH. Deze zogenaamde ’hosting fee’, een bedrag waarvoor de bond grote toernooien onder vlag van de FIH mag organiseren, is niet alleen bedoeld voor de WK-rechten over vier jaar. Zo wordt met het geld ook de Champions Trophy voor de vrouwen in 2011 binnengehaald.

Een deel van de gelden denkt de KNHB weer met de verkoop van de tv-rechten terug te kunnen verdienen. De sponsorrechten zijn voor 70 procent aan de Nederlandse hockeybond overgedragen. „Het is fantastisch dat de FIH onze inspanningen heeft gehonoreerd”, sprak een blije voorzitter van de bidcommissie die zich de voorbije maanden hard maakte voor het WK in Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden