WK-Hits, Chauvinsme & Samba

null Beeld getty
Beeld getty

Een flinke lading doelpunten, bitterballen, bier en een dijk van een meezinger: dé ingrediënten voor een geslaagde WK-avond. Hits die het oranjegevoel bezingen zijn net zo onlosmakelijk verbonden met het wereldkampioenschap als de oranje jurkjes of juichpakken waarmee supermarkten en biermerken het land elke keer overspoelen. Met het WK in Brazilië is een zomers sambaritme het voornaamste, voorspelbare ingrediënt. Hier een kleine selectie aan WK-hits.

Gerard Joling - Rio

"Ga mee naar Rio, ooohoooh, met Van Gaal, de, admiraal." Echt waar, Gerard? Had tenminste nog een bijvoeglijk naamwoord bedacht om dat refrein op de tel te krijgen. En die foeilelijke EDM-breakbeat op de achtergrond met in de verre verte een flauw vleugje samba wil ook niet echt helpen. Daaroverheen maakt de autotune de toch al vervelende stem van Geer zo mogelijk nog vervelender. Goed, op de twee lettergrepen van Rioooooo is het makkelijk meebrullen, maar dat ene woordje is wel erg mager voor een WK-knaller. Dit nummer strandt bloedeloos in de groepsfase.

Edwin Evers als Gers Pardoelpunt - Lowietje

Eerst de woordgrap, dan volgt het nummer vanzelf, moet radio-dj Edwin Evers hebben bedacht. Met zijn 'Lowietje' kopieert hij het nummer 'Louise' van Gers Pardoel, waarbij Evers natuurlijk de bondscoach bezingt. Vergeten wordt dat een WK-hit staat of valt met het meezinggehalte. Je moet er gedachteloos op kunnen deinen, met pils in de ene en oranjevlaggetje in de andere hand. En dat gaat lastig, op "O, oo, Ló-wietje." Evers wordt natuurlijk beperkt door het origineel, maar toch. Het is zo saai als de vijfmansverdediging van de nationale elf. Mogelijk overleeft het nummer nipt de groepsfase, op doelsaldo.

Gordon - Sambabal

Naast Geer kan Goor natuurlijk niet achterblijven met een zo mogelijk nog infantielere tekst dan zijn collega. Het is jammer dat de twee niet samen één nummer hebben opgenomen, om de wereld één van deze twee misbaksels te besparen. Maar het moet gezegd, 'Sambabal' is wel een lekkere meezinger. Het rijmt (soort van) op 'carnaval', wat bij gebrek aan swingend voetbal de benodigde hossende sfeer prima neerzet. Gordon vindt het naar eigen zeggen "wel een Ricky-Martin-achtige vibe hebben", en joh, Puerto Rico, Brazilië, voor Gordon één pot nat. Het getuigt overigens wel van zelfspot door in de videoclip nummer 39 ("sambabal bij?") langs te laten komen. Ook niet gezocht achter Gordon: realiteitszin. Dit door de welluidende strofe: "We gaan voor de eer, verliezen kan niet meer". Vooruit, Gordon redt de kwartfinale. Na strafschoppen.

Wolter Kroes - Oranje Verover

Trouw, volharding, trots. Met zijn 'Oranje Verover' heeft volkszanger Wolter Kroes het meest chauvinistische nummer van de selectie. Onbeschaamd bezingt hij zijn voorliefde voor Nederland en de elf leeuwen die op de Braziliaanse grasmat strijden voor volk en vaderland. Na het carnavaleske van Goor en de electrodance van Geer, kiest Kroes voor folk in de stijl van Mumford & Sons. Schouder aan schouder en meezwiepen, dat werk. Het heeft een zeker joie de vivre. Je krijgt zin in het WK. Maar echt heel goed is het natuurlijk niet. Slim is dat het nummer verstoken blijft van verwijzingen naar Brazilië. Salsa of samba zijn ver te zoeken, en het deuntje kan dus zo worden hergebruikt op het volgende kampioenschap. Tippen aan zijn eigen briljante 'Viva Hollandia', alweer drie voetbaltoernooien oud, kan Kroes nog steeds niet. Maar die halve finale moet er toch wel in zitten.

Johnny de Mol en Jan Smit - Nederland wordt Kampioen

Nederland wordt kampioen. Niks meer aan doen. Lekker simpel. Op klassieke leest geschoeide schlager: zacht beginnen, langzaam opbouwen, en dan op het refrein bombastisch losgaan. "We schreeuwen onze leeuwen naar de beker." Ook leuk, het tekstuele eerbetoon met bloed, zweet en tranen aan André Hazes, peetvader van het voetballied. Misschien haalt dit de finale, nipt. Waar Johnny en Jan het lastig gaan krijgen. Tegen België.

Stromae - Ta Fête

Nederland wordt helemaal geen kampioen. Net zoals het sterrenteam van de rode duivels meer kansen op de wereldtitel worden toegedicht dan onze oranje leeuwen, is het zuiderbuur Stromae die met zijn door de Belgische voetbalbond als officiële WK-lied uitgeroepen 'Ta Fête' zijn zegetocht op de Europese zomerfestivals tot in Brazilië oprekt. Zomerse dansbeat, lekker meezingrefrein. Stromae pakt de cup, glansrijk. Het wordt hún feestje!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden