WK goedmakertje voor Rotterdam

Met de WK in 2010 organiseert de turnbond KNGU het derde aansprekende evenement in deze eeuw. Dit keer echter niet in Amsterdam, maar in Rotterdam.

De officials van de KNGU traden de afgelopen tijd doortastend op. Nadat in mei vergeefs was geprobeerd de Gymnastrada naar Nederland te halen, zette de turnbond in op de organisatie van de WK in 2010. Deels door een gebrek aan interesse van andere landen en deels door slagvaardig handelen van de KNGU slaagde die missie.

Eigenlijk was de zaak in no-time beklonken, wat er op kan duiden dat de FIG, de internationale federatie, opgelucht was met de serieuze interesse voor de mondiale titelstrijd van 2010. Tsjechië, Rusland en Japan hadden voorzichtig, maar niet echt enthousiast belangstelling getoond. De KNGU leverde vrijdag 27 oktober het officiële bid in en drie werkdagen later was de FIG akkoord.

Inmiddels was de turnbond tot overeenstemming gekomen met de gemeente Rotterdam om het toernooi in sportpaleis Ahoy’ te organiseren. En dus niet in de Amsterdamse Rai, waar wel de EK van 2004 werd en de EK van 2007 wordt gehouden. De KNGU kon dat eenvoudig uitleggen aan de bestuurders uit de hoofdstad, aangezien de Rai in de beoogde periode – 17 tot en met 24 oktober 2010 – niet beschikbaar was. Dat was Ahoy’ overigens ook niet, maar optredens van ’Holiday on Ice’ konden nog worden verzet.

,,Het is goed om met meerdere mensen te kunnen samenwerken”, zei KNGU-voorzitter Frans Koffrie gisteren bij de officiële presentatie in het Rotterdamse stadhuis. Het akkoord was volgens zijn zeggen op z’n Rotterdams beklonken: snel en kordaat. Ook was het een soort goedmakertje voor Rotterdam, dat de organisatie van de EK’s in 2004 en 2007 aan Amsterdam moest laten. Detail: Koffrie werkte in een grijs verleden als wethouder in het Drentse Dalen, waar destijds Ivo Opstelten, de huidige burgemeester van Rotterdam, eerste burger was.

Hoe dan ook, Rotterdam krijgt voor het eerst sinds 1987 weer een groot turnevenement binnen de stadsgrenzen. Negentien jaar geleden vonden de WK ook in Ahoy’ plaats, toen met een totale begroting van ruim vijf miljoen gulden. Het budget voor de titelstrijd van 2010 bedraagt 3.8 miljoen euro. De gemeente Rotterdam en het ministerie van VWS hebben toegezegd ieder 600.000 euro aan de kosten bij te dragen.

Sponsoring, recettes en de marges op de circa 15.000 hotelreserveringen moeten de begroting sluitend maken. Als afkoopsom voor de marketingrechten moet de KNGU 200.000 Zwitserse francs (140.000 euro) overmaken aan de FIG, die zelf de tv-rechten verhandelt. In 1987 trok de WK veel toeschouwers naar Ahoy’, dat in 2008 gaat verbouwen en daarna een capaciteit van 10.000 plaatsen – nu 7500 – voor sportevenementen biedt.

De WK in 2010 gelden, net als de titelstrijd van vorige maand in Aarhus, als een pre-olympisch kwalificatietoernooi. De eerste 24 landen plaatsen zich straks voor het mondiale titelgevecht in 2011, waar om de tickets voor de Spelen in Londen wordt gestreden.

In Aarhus voldeden zowel de Nederlandse vrouwen en mannen aan die doelstelling. Zij mogen volgend jaar in Stuttgart meedingen naar de olympische startbewijzen voor Peking.

Sportief gezien is het – nog niet vergeven – toernooi in 2011 interessanter, met de deelname van de allersterkste landen en de directe olympische schifting. De KNGU richtte zich echter op de WK in 2010, omdat alle bij de FIG aangesloten landen, en dus ook Nederland, daaraan mogen deelnemen.

Voor de bond was de organisatie van de WK in 2011, mogelijk zonder Nederlandse deelname, geen optie. Nu moet worden afgewacht of de KNGU over vier jaar twee volwaardige ploegen kan inschrijven. Op dit moment is er volop talent aanwezig, maar in de turnwereld is de ’houdbaarheid’ van toppers niet altijd gegarandeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden