WK gaat eindelijk beetje leven

De honkballers plaatsten zich door winst op Venezuela (8-5) voor de finaleronde van het WK in Italië. Toch is er reden tot zorg: de pitching.

’Uitverkocht’, stond zondag op een bordje aan het hek van het honkbalveld van Pirates in Amsterdam. Daar speelde Nederland tegen Zuid-Korea. Aan wie de kaarten uitverkocht waren, werd niet duidelijk. De buitenste tribunes bleven grotendeels leeg.

Ook een dag later in Rotterdam – toch meer een honkbalstad – was het huilen met de lamp aan. Naar het Neptunus Familiestadion was de publieke toeloop teleurstellend. Het dagelijks persbulletin van de internationale federatie IBAF meldde dat er 1250 toeschouwers waren. Waarschijnlijk had men iedere langs fietsende passant op de Abraham van Stolkweg ook meegeteld.

De honkbalbond heeft inmiddels voor veertien wedstrijden (niet van het Nederlands team) vijfhonderd gratis kaarten beschikbaar gesteld. Dat moet de toeloop bevorderen. Want wat de eerste dagen helder was: het WK leefde (nog) niet.

De hoop was derhalve op Haarlem gevestigd, Nederlands officieuze honkbalhoofdstad. En voorwaar, daar komt het publiek wel. Tegen Spanje waren er woensdag 3300 en gisteravond tegen Venezuela 3800 geïnteresseerden.

Het Nederlands team verdient zo’n forse opkomst. De prestaties zijn goed; tot nu toe werd alles gewonnen en daarmee werd plaatsing voor de finaleronde afgedwongen, volgende week in Italië.

Toch heeft het team een fiks probleem: de werpersstaf. Tegen Porto Rico dreigde Oranje maandag een 5-0 voorsprong te verspelen omdat de pitchers de grip op de wedstrijd verloren. Liefst vier werpers had manager Delmonico in de negende inning nodig om uiteindelijk de 5-2 zege veilig te stellen. Woensdag tegen Spanje zat de pijn in de eerste innings. De jonge debuterende Juan Carlos Sulbaran (19) kreeg te veel hits tegen. Zijn vervanger Nick Veltkamp, die maandag ook al niet imponeerde, begon met vier wijd en kon meteen weer inrukken.

Gisteravond mocht Alexander Smit het proberen en een succes werd het niet. Te veel onzuivere ballen en in de vierde inning te veel hits tegen betekende zijn einde op de heuvel. Op zijn cijfers viermaal vier wijd, vijf honkslagen tegen en een zelfgemaakte aangooifout kon hij bepaald niet trots zijn. Nederland gaf in die inning een 3-0 voorsprong uit handen (3-3) en dat kon alleen maar toegeschreven worden aan de klungelige pitching. David Bergman was Smits vervanger en hij deed het tot de achtste inning naar behoren.

Smit had overigens niet het alleenrecht op werpersfalen: zijn Venezolaanse collega Guerra kon er ook wat van. In de derde slagbeurt scoorde Randall Simon en zelden is de Curaçaoënaar zo gemakkelijk rond gekomen: door een foute aangooi van Guerra kwam hij op het eerste honk en vervolgens van honk naar honk door drie wilde worpen. Gisteravond kreeg het werpen in Haarlem een geheel nieuwe dimensie.

Guerra’s opvolger deed het nog slechter en legde daarmee de basis voor de Nederlandse winst. In de vijfde inning liep Nederland uit naar 6-3 en daarna sprokkelde de ploeg er in iedere inning een puntje bij (8-3). Het leek gebeurd met Venezuela tot Bergman in de achtste inning begon te haperen. Toen diende de werperscrisis zich weer in volle omvang aan. Vervanger Kenley Jansen speelde met alle honken bezet tweemaal vier wijd (8-5).

Voor de slotinning kreeg Dashenko Ricardo zijn kans op de heuvel. Hij greep die en loodste Nederland naar de winst en naar Italië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden