WK-favorieten in de sneeuw

INNICHEN - Het klinkt buitenaards, maar Nederland heeft twee topfavorieten voor een wereldkampioenschap skiën. Thedo Remmelink en Marcella Boerma behoren tot de titelkandidaten voor het WK snowboarden, dat deze week in het Oostenrijkse Lienz wordt gehouden.

BERT SCHABBINK

Zowel Remmelink (32) als Boerma (25) presteert uitstekend in het wereldbekercircuit. Afgelopen weekeinde waren de Nederlandse snowboarders uiterst succesvol bij een slalom-wedstrijd in het Italiaanse Innichen. Boerma was de sterkste bij de vrouwen, terwijl Remmelink zegevierde bij de mannen.

Maar het blijft een vreemd gegeven: twee Nederlanders die toonaangevend zijn in een tak van de ski-sport. Volgens Boerma is er veel respect voor de snowboarders uit 'dat lage landje'. “Maar soms steekt het ook wel eens bij mensen uit de gevestigde ski-landen. Dan zie ze je denken: 'dat kan toch niet, een Nederlander die wint in de sneeuw.' Toch overheerst de waardering. Insiders weten dat wij er ontzettend veel voor doen en dat wij zodoende de achterstand op snowboarders uit sneeuwrijke landen hebben weggewerkt.”

In Nederland is snowboarden een vrij onbekende sport. De neiging is groot om te spreken van een trend die wel weer voorbij zal waaien. En om de inspanningen van Remmelink en Boerma af te doen als hobbyisme. Maar daarvoor is de ontwikkeling van snowboarden te vergevorderd. Het brede snowboard-peloton bestaat louter uit topsporters en de mondiale ski-federatie (FIS) heeft al een professioneel wereldbeker-circuit van de grond gekregen. Inmiddels heeft ook het IOC oog gekregen voor snowboarden en de sport het predikaat Olympisch opgespeld. Tijdens de Winterspelen in 1998 zullen Boerma en Remmelink meedingen naar de meest begeerde medailles.

Snowboarden is een afstammeling van surfen en werd in het begin vooral in de VS beoefend. Zo'n tien jaar geleden kreeg de sport ook in Europa vaste voet aan de grond. Achterhoeker Thedo Remmelink was één van de pioniers. “Ik deed aan motorcrossen. Ik kwam te werken in een wintersportzaak en zodoende kwam ik in aanraking met snowboarden.” Marcella Boerma uit Bunnik gold als een nationaal ski-talent. Maar al snel kreeg ze in de gaten dat de wereldtop voor haar nooit haalbaar zou zijn. Noel Gaddo, de huidige bondscoach en tevens vriend van Boerma wees haar op het snowboarden. “In het begin was het helemaal niet de bedoeling dat ik wedstrijden zou gaan doen. Maar ik leerde zo ongelooflijk snel dat ik binnen drie jaar bij de wereldtop hoorde. Dat is echt ongehoord hoor!”

In Nederland stuitten de sneeuwactiviteiten van Boerma en Remmelink nogal eens op onbegrip. Boerma: “Dan vragen er mensen: 'Oh, ga je weer lekker op vakantie.' Die begrijpen niet dat het mijn werk is en dat je er keihard voor moet trainen.” Om de woorden van Boerma extra lading mee te geven vertelt Remmelink iets over de trainingsactiviteiten. “In het voorjaar en de zomer werken we aan onze basisconditie door veel hard te lopen en krachttrainingen te doen. In de herfst gaan we vervolgens intensief werken aan onze techniek. Dan hebben we vaak dagen dat we meer dan drie uur in de sneeuw bezig zijn. Het seizoen begint vervolgens half november en loopt tot begin maart.”

Het WK snowboarden telt twee disciplines: de reuzeslalom en de parallel-slalom. Bij het parallel leggen twee snowboarders tegelijkertijd een identiek parcours af. Wie het eerst beneden is, wint en gaat door naar de volgende ronde. De reuzeslalom bestaat uit twee manches op tijd. Boerma richt zich vooral op een hoge klassering in de parallel, terwijl Remmelink in beide disciplines goed uit de voeten kan. Boerma: “Behalve vorm moet je ook wel wat geluk hebben.” Remmelink: “De top is inmiddels zo breed dat de verschillen zeer gering zullen zijn.”

Hoewel het WK een bekroning op een succesvol seizoen moet worden, richten Remmelink en Boerma zich vooral op de Winterspelen in Nagano. Remmelink: “Ik heb zelfs al een heus meerjaren-plan opgesteld dat moet leiden naar een Olympische medaille. Het zal ook tevens mijn afscheid worden. Ik ben er toch wel een beetje trots op dat ik een rol heb kunnen spelen in de ontwikkeling van het snowboarden in Nederland. Natuurlijk was het snowboarden zonder mij ook wel van de grond gekomen, maar dankzij de prestaties van Marcella en mij is het allemaal wat sneller gegaan.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden