WK Emily Noor wint nationale Top 12 na winst op Timina

BUCHTEN - Emily Noor had zichzelf geen mooier verjaardagscadeau kunnen schenken. Nog nooit had de speelster van landskampioen Reflex gewonnen van Elena Timina. In het afgelopen weekend won Noor zowel in de groepswedstrijd als in de finale van de Russische verdedigster. Beide keren had ze daar vijf games voor nodig.

Nadat ze 's ochtends 24 kaarsjes op de slagroomtaart had uitgeblazen, maar er zelf niet van had gesnoept, liet ze zich het gebak na afloop van het ietwat gedevalueerde evenement goed smaken. Bij de vrouwen ontbraken Bettine Vriesekoop en Melisa Muller. De eerste kreeg van de dokter rust voorgeschreven nadat er een darmvirus was geconstateerd en de laatste had last van een spierscheur in haar rechter bovenbeen. Noor, die in een prachtige finale Timina met 12-21, 21-15, 21-12, 19-21, 23-21 aan de kant zette, vond het jammer dat Vriesekoop er niet was. “Ach, misschien had ik in deze vorm ook wel van haar gewonnen. Dat gezeur hou je toch. Ik hecht in ieder geval veel waarde aan deze eerste plaats. In de aanloop naar de wereldkampioenschappen is het een prima opsteker.”

Noor is de enige speelster die op de WK, die van 1 tot met 14 mei in China worden gehouden, geen beroep doet op een privé-coach. “Bondscoach Peter Engel geeft mij aanwijzingen tijdens het individuele toernooi. Wat de anderen doen, moeten ze zelf weten.” Bettine Vriesekoop, Mirjam Hooman en Gerdie Keen hebben met respectievelijk Jan Vlieg, Frits Kantebeen en Bertus Keen wel voor een privé-coach gekozen. De Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB) wil niet tornen aan de afspraken die aan het begin van het seizoen zijn gemaakt, ondanks alle ruzies, rellen en problemen die in het verleden zijn veroorzaakt door dit vreemde fenomeen. De voorzitter van de topsportcommissie, Cornelis Sluiter, vindt zelfs dat het gevaarlijker is om het niet toe te staan. “Wat is er op tegen om het wel te doen. Als je het niet doet, blijven de mensen misschien thuis. Het is belangrijk dat de samenwerking tussen de privé-begeleiders en Peter Engel goed is. We gaan er mee door totdat blijkt dat het niet gaat,” aldus Sluiter, die vindt dat alle mogelijkheden moeten worden benut om optimaal te presteren. “Engel kan tijdens het individuele toernooi toch niet overal tegelijk zijn. In het verleden is het uit de hand gelopen, omdat er geen goede afspraken zijn gemaakt. Nu wordt dat wel gedaan. De bondscoach is verantwoordelijk voor het landentoernooi, voor de andere wedstrijden de privé-coaches. Bovendien kost het de NTTB geen geld, want de reis- en verblijfskosten zijn voor de speelsters zelf.”

Verademing

Mirjam Hooman, die in de halve finales werd uitgeschakeld door Timina, is uiterst tevreden over de gang van zaken. “De samenwerking tussen Engel, Kantebeen en mij is heel goed en ontspannen. Het is een verademing om, na al die perikelen in het verleden, met deze bondscoach te werken.” Hooman verwacht dan ook dat zij in China met de juiste begeleider aan haar zijde kan pieken. “Ik heb geleerd dat ik niet meer elke week kan presteren. In 1995 wil ik gezond blijven en dat kan alleen door meer naar mijn lichaam te luisteren.”

Ook Gerdie Keen wil voor het eerst gebruik maken van de mogelijkheid die de NTTB de speelsters biedt. De Randwijkse, die al in de poule door Diana Bakker werd geëlimineerd, vindt het juist prettig dat ze de vrijheid heeft om zich te laten begeleiden door haar vader. “Met Engel op de stoel presteer ik ook prima. Mijn vader ging toch naar China, dus waarom zou ik dan geen gebruik van hem maken. Nee, ik werk niet liever met mijn vader of met Engel. Het is voor mij niet van levensbelang dat Bertus op die stoel zit, alleen op bepaalde momenten kan het een voordeel zijn. Hij kent mij toch het beste.”

Bij de mannen bekommert men zich voorlopig niet om de privécoaching, maar wel om de sterkte van de ploeg. Trinko Keen en Danny Heister hebben in hun eigen land geen enkele concurrentie te duchten. Tijdens de top-12 konden de talentvolle spelers Jörg de Cock en Ronald Vijverberg opnieuw niet imponeren. Vooral van de laatste, die pas na de afmelding van Paul Haldan en Henk van Spanje mocht deelnemen, is Engel erg gecharmeerd. “Ik denk dat hij op termijn de derde speler van Nederland kan worden. Helaas gaat het dit seizoen niet zo goed, maar voor de toekomst heb ik alle vertrouwen in hem,” aldus Engel, die Gerard Bakker als derde man heeft aangewezen voor het nationale team en morgen bekend maakt wie de vierde man wordt. Voor die positie kan de bondscoach ook nog kiezen uit de twee halve finalisten en de wat oudere spelers Chen Sung en Jos Verhulst. Maar van die optie wil Engel geen gebruik maken, omdat hij hen in de toekomst met jonge mensen wil werken. Trinko Keen, die in de eindstrijd met 21-16, 21-17 en 21-17 veel te sterk was voor Danny Heister, zou niet graag in de schoenen van Engel staan. “De nummer drie en vier van de nationale ploeg hebben waarschijnlijk niets te zoeken op de WK. Zeker niet nu Nederland vermoedelijk in de A-categorie (de beste zestien landen van de wereld - red) zal uitkomen, omdat Noord-Korea zich heeft teruggetrokken. Het moet voor een jeugdspeler wel zin hebben om mee te gaan, want die moet er rekening mee houden dat hij in de landenwedstrijden niet zal spelen en in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi wordt afgeslacht.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden