WK Bizar (5) - Hongaarse magie Zwitserland 1954

Op het vijfde WK-voetbal domineren de aanvallers. De verdedigers en de keepers beleven zware weken, want het regent doelpunten. In 26 wedstrijden worden maar liefst 140 goals gemaakt, wat neerkomt op het ongeëvenaarde gemiddelde van 5,38! In de 26 wedstrijden zijn er uitslagen als 9-0, 8-3, twee keer 5-0, twee keer 7-0, 7-2, 4-4, 7-5, 6-1, drie keer 4-2 en twee keer 4-1. Publiek en media beschouwen dit toernooi dan ook als één groot feest. Het is het toernooi van de vijfmansaanval, die in doorsnee de baas is over de twee backs, de stopperspil en de twee kanthalfs. In deze omstandigheden is het vooral ook een feest voor de midvoors. Toch is het de Hongaarse rechtsbinnen Sandor Kocsis die de meeste doelpunten maakt. Kocsis schiet en kopt uit alle standen. Tot en met de van West-Duitsland verloren finale scoort hij in vijf wedstrijden niet minder dan elf keer. En dan heeft Hongarije, de olympische kampioen van 1952, ook nog zestien andere doelpunten te bejubelen.

De Hongaren zijn in de jaren vijftig de bijna onbetwiste sterren van het wereldvoetbal. Op Wembley vernederen zij in 1953 Engeland (3-6). Tussen 1950 en 1956 verliezen zij slechts één interland. Dat is helaas wel de WK-finale van 1954. Nadat eerder in het toernooi gehakt is gemaakt van de Duitsers (8-3, met vier goals van Sandor Kocsis en een glansrol van Ferenc Puskas) wordt tot ieders verbazing de finale in het Wankdorf Stadion van Bern met 3-2 verloren van Duitsland. In de stromende regen is dan niet Puskas of Kocsis de grote man, maar de tweemaal scorende Helmuth Rahn.

Na het pak slaag van de Hongaren in Bazel blijken de Duitsers over een sterk moreel te bezitten. Turkije wordt met 7-2 verslagen, in de kwartfinale gaan de Joegoslaven er aan (2-0) en in de halve finale wordt het favoriete Oostenrijk van Ernst Happel met 6-1 weggevaagd.

Over de Hongaren doen later vreemde verhalen de ronde. De Magische Magyaren zouden op een speciale medische manier op het toernooi zijn geprepareerd. Men spreekt van doping en vermoedens in die richting lijken te worden bevestigd wanneer kort na het toernooi een groot aantal Hongaarse spelers geelzucht blijkt te hebben.

Maar gedrogeerd of niet gedrogeerd, de voetbalwereld spreekt met ontzag over de ongekende topkwaliteit van Hongarije. Na de opstand in 1956 zullen de meeste spelers naar het buitenland vluchten. Puskas viert vervolgens nog triomfen met Real Madrid en het Spaanse elftal, Sandor Kocsis en Zoltan Czibor gloriëren bij Barcelona.

Naast goede, technisch geschoolde voetballers, zijn de Hongaren af en toe ook bikkelhard. Ook die eigenschap komt tijdens het WK van 1954 aan de oppervlakte en leidt op 27 juni tot de 'Schande van Bern'. Op het programma staat die dag de kwartfinale tussen Hongarije en Brazilië. Van begin af aan is het een vuile strijd. De Hongaar Gyula Lorant steekt het vuur aan met een gruwelijke overtreding. Brazilië betaalt met gelijke munt terug en de Engelse scheidsrechter Arthur Ellis krijgt het letterlijke gevecht nooit meer onder controle. Voortdurend staan de spelers in de bokshouding tegenover elkaar.

In de tweede helft worden, na tal van aanslagen, uiteindelijk de Hongaarse aanvoerder (en parlementslid) Jozsef Bozsik en de Brazilianen Nilton Santos en Humberto Tozzi van het veld gestuurd. Na afloop gooit de geblesseerde Ferenc Puskas vanaf de bank met een fles naar de Braziliaan Pinheiro. Hierna wordt door spelers en begeleiders tot in de kleedkamers doorgevochten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden