wk 2014

Marijke van Beek (61), burgemeester Eemsmond en voetballiefhebber

Kijkt: thuis met haar man

Zegt: Nederland-Spanje gelijkspel

"We zitten er gespannen bij. Maar we houden onze outfit rustig. Misschien dat we verderop in het toernooi een oranje shirtje aantrekken. Erg hoog zijn onze verwachtingen niet. Ik moet het nog zien. Veel van onze jongens spelen in het buitenland, allemaal individuele klasse, maar niet echt op elkaar ingespeeld. Zijn ze in staat een team te zijn en het geluk af te dwingen?

Als we de eerste ronde doorkomen eindigen we denk ik zesde.

Het is een drukke tijd met werk, veel vergaderingen. Dat moet doorgaan. Maar als een bijeenkomst niet doorgaat, dan komt mij dat stiekem wel goed uit. Dan kunnen we voetbal kijken. Bij ons staat de tv op voetbal. We kijken veel wedstrijden, ook van andere landen."

Tip voor Van Gaal? "Wees een coach. Hij moet er zijn voor het elftal, en niet voor zichzelf. Zoals hij laatst bij een openbare training tegen Wesley Sneijder tekeer ging. Als je overwicht hebt moet je dat niet willen."

Fienus Baas (54) uit Valthermond, procesoperator in diervoederindustrie

Kijkt: in stadion Brazilië, met drie vaste voetbalkameraden

Zegt: Nederland-Spanje 1-0

"Ik ga al 29 jaar naar elke wedstrijd van het Nederlands Elftal, waar ze ook spelen. Dat is mijn ding, mijn hobby. Het gaat in goeie harmonie, mijn vrouw vindt het goed. Ze gaat ook wel eens mee.

We proberen vroeg in het stadion te zijn. Voor het spandoek van Valthermond dat ik altijd bij me heb. Dat het dorp weet: Fienus is er ook weer. We hebben wel een gereserveerde plaats, maar geen gereserveerde plaats voor het spandoek.

Het gaat mij echt om het spelletje. De spelers zijn gespannen, maar ik ook. We beginnen weer met een schone lei, er zitten nog genoeg revanchegevoelens in het elftal om 2010 recht te zetten, de verloren finale tegen Spanje. Ik hoop natuurlijk op weer een finale, maar denk het niet. We hebben een vrij jong elftal, straks bij het EK in 2016 kunnen we weer oogsten."

Tip voor Van Gaal? "Smeed er een team van en laat dat zichtbaar zijn in het veld. Als ze voor Van Gaal door het vuur willen, heeft hij zijn werk goed gedaan."

Jairo Hofman (24), verdediger g-team van FC LEO uit Leens

Kijkt: met huisgenoten van de Kameleon, begeleid wonen.

Zegt: Nederland-Spanje gelijkspel

"Een belangrijke dag. Vlaggetjes, biertjes, bitterballen, alles komt er hier aan te pas. De oranjevlag hangt buiten. Iedereen is in het oranje. We hebben schmink op. Ook als je niet wilt, je krijgt het toch! De leiding houdt je wel vast. We moeten er aan geloven!

De leiding schminkt zichzelf ook. Die zijn normaal al gek, maar met het WK helemaal. Ik heb een verrekijker met ogen. En een WK-hoedje. Van eerdere WK's. Kijk eens na het WK, wat er allemaal in de containers ligt aan oranjespul.

In plaats van dat je dat nou bewaart. Ik heb ook nog ergens een vuvuzela, die gebruik ik niet, de andere bewoners zouden er niet blij mee zijn. De bal beslist waar hij heengaat. Ik houd mijn hart vast dat de bal in ons nadeel beslist. Maar als ze vanavond winnen komen ze heel ver."

Advies voor Van Gaal: "Breed laten spelen. Geen kluitjesvoetbal. En allemaal terugkomen als de tegenstander aanvalt, niet alleen de middenvelders."

Jan Mulder (11), rechtsbuiten en reservekeeper D3 GVAV Rapiditas, Groningen

Kijkt: thuis met ouders, broertje, vriendjes

Zegt: Nederland-Spanje 0-2

"Arjen Robben en Memphis Depay zijn mijn favoriete spelers. Depay is nog jong. Hij is snel, heeft een goed lichaam. Hij is goed in duels. En hij kan ook goed een schouderduw geven, de tegenstander een beetje aan de kant duwen.

Ik ben bang dat Nederland onzeker wordt. Dat moet niet, is niet nodig. Ze moeten misschien alleen een heel klein beetje anders gaan spelen. In de oefenwedstrijd tegen Ghana maakten ze hun kansen niet goed af.

Spanje is een betere club. Spanje heeft betere spelers. Ze spelen bijna allemaal bij topclubs.

Tegen Chili gaan we op het nippertje met 2-1 winnen en van Australië winnen we met 2-0.

Dan moeten we in de achtste finales waarschijnlijk tegen Brazilië en dat gaan we verliezen. Duitsland wordt kampioen. Als Nederland niet doorgaat hoop ik dat."

Advies voor Van Gaal: "Reservekeeper Michel Vorm in het doel. Hij kan beter duiken en uitkomen dan Cillessen. Een 5-3-1-1-opstelling. En Depay altijd in de basis."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden