Witwassen Nederland: 18,5 miljard euro

(Novum) - Minstens 18,5 miljard euro aan crimineel geld wordt jaarlijks witgewassen in Nederland. Ongeveer tachtig procent hiervan is afkomstig van in het buitenland gepleegde criminaliteit. Bijna de helft van het witwasgeld komt uit de Verenigde Staten. Nederland is internationaal gezien 'perfect' om geld wit te wassen. Dat blijkt vrijdag uit een studie van de Utrecht School of Economics. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Financiën.

De Nederlandse witwasbranche is voor het eerst in kaart gebracht. De 18,5 miljard is een minimale schatting en kan oplopen tot 25 miljard euro. Dat bedrag is ongeveer vijf procent van het bruto binnenlands product.

Ieder miljard dat wordt witgewassen levert op korte termijn 0,1 procent extra economische groei op. De Utrechtse hoogleraar Brigitte Unger zegt vrijdag in Het Financieele Dagblad dat witwassen op de lange termijn 'altijd' de economie schaadt, omdat het criminaliteit aantrekt. Unger bevestigt dat bij witwasactiviteiten ongeveer twintigduizend mensen beroepsmatig betrokken zijn. "Zeker niet minder."

Nederland deelt de zevende plaats op de lijst van meest aantrekkelijke witwaslanden met Frankrijk, Duitsland, de Kanaaleilanden en San Marino. Daarmee laat Nederland landen als Cyprus, de Bahama-eilanden en de Maagdeneilanden achter zich. Luxemburg voert de lijst aan, gevolgd door Bermuda en Zwitserland.

De aantrekkingskracht van Nederland voor witwassers ligt volgens het onderzoek onder meer in gunstige fiscale regelingen voor buitenlandse organisaties. Ook de politieke stabiliteit en de financieel-logistieke kennis in Nederland zijn volgens de studie bevorderlijk voor witwaspraktijken.

Een samenwerking tussen de Nationale Recherche en de fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD is geïntensiveerd voor de bestrijding van witwassen, meldt het ministerie van Financiën. Daarnaast werkt de Belastingdienst samen met de politie, Korps Landelijke Politiediensten en gemeenten in onderzoeken naar vastgoed en criminaliteit.

Unger adviseert om het witwassen, dat onder meer via vastgoed-, im- en exportbedrijven en casino's verloopt, 'met voorrang' verder te onderzoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden