Witwassen banken Mexico ontdekt

Van onze correspondent WASHINGTON - De Amerikaanse justitie heeft drie Mexicaanse banken - waaronder de nummers twee en drie in de hiërarchie - beschuldigd van het witwassen van drugsgeld. Tijdens de ontmaskering, in 'Operatie Casablanca', verrichtten jusitie en douane in Los Angeles meer dan 130 arrestaties.

Onder de arrestanten zijn ruim twintig bankiers uit Mexico. Er volgen nog meer aanhoudingen. Operatie Casablanca is volgens de Amerikaanse minister van justitie Janet Reno de grootste witwaszaak in de Verenigde Staten ooit. Het is bovendien de eerste zaak waarbij de rechtstreekse betrokkenheid van de Mexicaanse bankwereld is vastgesteld, bij de activiteiten van de drugskartels van Cali in Colombia en Juarez in Mexico. Het onderzoek duurde drie jaar geduurd en er waren meer dan 200 Amerikaanse undercover-agenten bij betrokken.

Justitie legde meteen beslag op 70 miljoen gulden en probeert nog eens bijna 250 miljoen te confisceren van rekeningen bij de Amerikaanse vestigingen van Mexicaanse banken. Ook is twee ton cocaïne en vier ton marihuana in beslag genomen. Minister Robert Rubin van financiën, die verantwoordelijk is voor de douane, zei dat de kartels zijn gepakt op de plek waar dat het meeste pijn doet: in de portemonnee.

Het gaat om de banken Bancomer en Banca Serfin en de wat kleinere Banca Confia, een bank die onlangs is overgenomen door de Amerikaanse Citibank. Ook zestien andere financiële instellingen zijn volgens de VS bij de activiteiten van de drugsbaronnen betrokken.

'Casablanca' is de naam die justitie en douane hadden bedacht voor een niet-bestaand casino in Nevada dat spoedig zou worden geopend. De bankiers waren voor die opening uitgenodigd met de mededeling dat drugsgeld van harte welkom was. Andere bankiers waren naar San Diego gelokt voor een conferentie over de mogelijkheden van witwassen. De undercover-agenten fungeerden over het algemeen als tussenpersonen voor de drugsbaronnen en de bankwereld.

Het onderzoek was, sinds het in november 1995 begon, door de Amerikanen geheim gehouden voor de Mexicaanse autoriteiten, omdat de VS er van overtuigd zijn dat de kartels tot in de top van de politieke en ambtelijke wereld in Mexico zijn doorgedrongen. De regering in Mexico-Stad heeft de Amerikanen alle medewerking toegezegd, evenals de Mexicaanse Bankiersvereniging.

De Amerikaanse autoriteiten zeggen over bewijzen te beschikken dat de twee drugskartels honderd bankrekeningen in de VS hebben. 'Cali' en 'Juarez' voeren jaarlijks voor circa 80 tot 120 miljard gulden aan drugs in de VS in. Vrijwel al het geld komt weer in Colombia en Mexico terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden