Witwassen aanpakken

amsterdam – Het wordt voor burgemeesters gemakkelijker om schimmige zaken als belwinkels, avondkappers en massagesalons te sluiten.

Dat moet binnenkort volgens het kabinet kunnen onder het mom van ’bescherming van de leefbaarheid’ en het ’tegengaan van de verloedering’ in een wijk. Nu kan de overheid bestuursrechtelijk nog weinig doen tegen deze zaken, omdat ze geen vergunning nodig hebben waarop kan worden toegezien.

De nieuwe bevoegdheid staat in een voorstel tot wijziging van de ’wet Bibob’ (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) dat in het bezit is van Trouw en weekblad Binnenlands Bestuur Het wetsvoorstel ligt nu voor advies bij de betrokken instanties en gaat waarschijnlijk in het najaar naar de Tweede Kamer.

De wet Bibob maakt het sinds 2003 voor de overheid mogelijk om onder meer vergunningaanvragers op hun integriteit te screenen. Het doel is te voorkomen dat de overheid criminaliteit faciliteert.

Avondkappers, belwinkels en massagesalons trekken volgens het kabinet ’van nature witwassen, belastingontduiking en andere soorten van criminaliteit’ aan. In die zaken gaat veel contant geld om en het is eenvoudig om zo’n zaak te beginnen.

„Omdat malafide ondernemers in dit soort branches vaak minder betrokken zijn bij hun sociale omgeving, werken dit soort functies bovendien de verloedering in een buurt in de hand en hebben ze een negatief effect op de leefbaarheid”, staat in het wetsvoorstel. Een pand dat in het bestemmingsplan is gereserveerd voor detailhandel maar waar nooit klanten komen, is in de ogen van demissionair minister Hirsch Ballin (justitie en binnenlandse zaken) ’niet bevorderlijk voor het leefklimaat in een wijk’.

Als de wetswijziging doorgaat, kan een burgemeester in dit soort gevallen een ’Bibob-advies’ bij het Landelijk Bureau Bibob aanvragen.

Gert Urff, mede-auteur van het standaardwerk ’Handboek Bibob’, reageert vandaag in Binnenlands Bestuur kritisch op het kabinetsplan. „Een burgemeester moet niet op de stoel van de politie of de strafrechter gaan zitten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden