Wittenberg herbeleeft Luthers tijd

Gasten van buiten stromen naar Wittenberg, want morgen is het Allerheiligen en hopen zij de relieken van heiligen te aanschouwen. In de stadskerk wachten broeder Marius en de gemeente op priester Maarten Luther, die de mis moet leiden. Maar Luther komt niet opdagen, hij is elders in de stad met iets anders bezig.

van onze correspondent

Wie wel verschijnen, zijn gasten uit Nederland, Frankrijk, Italië en Polen. En terwijl de gemeente wacht op Luther, lopen deze gasten vooruit op wat te gebeuren staat na deze nacht die zoveel veranderen zal.

Zo vertellen drie Nederlandse studenten dat ook in het buitenland Luther bekend is als de man die tegen de rooms-katholieke kerk ingaat. Drie Franse monniken daarentegen zijn naar Wittenberg gekomen omdat ze hopen botten van de heilige Sint Sebastiaan te kunnen verkopen. Drie Polen stormen binnen in naam van de inquisitie, terwijl twee Duitse bedelaars Luther roemen omdat ze zijn taal begrijpen. Drie Italiaanse goochelaars vertellen het verhaal van een monnik die een non trouwt -het dan nog ondenkbare, dat Luther, dan inmiddels monnik-af, een paar jaar later zelf zal verwezenlijken.

Het toneelstuk 'Luther Stories' ging vrijdag in Wittenberg in première. Ter gelegenheid van dit stuk van regisseur Fernando Scarpa was de stadskerk St. Marien, waar Luther in 1521 voor het eerst een protestantse kerkdienst hield, weer in een katholieke kerk veranderd, met veel wierook en kaarsen. In deze kerk leidde Luther in 1517, toen nog als priester, de mis. In datzelfde jaar echter, op de dag voor Allerheiligen, maakte Luther zijn beroemde 95 stellingen tegen de aflaat bekend -volgens de overlevering door ze op de deuren van de andere kerk van dit stadje, de Slotkerk, te bevestigen.

In een mengeling van feit en fictie roepen in 'Luther Stories' acteurs uit Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië en Polen in vijf talen en toch begrijpelijk zijn leven in herinnering. Uit Nederland spelen twee studenten en een afgestudeerde van de toneelacademie Maastricht mee, Jeroen de Man, Fabian Jansen en Jibbe Willems.

Wittenberg, een mooi stadje in het oosten van Duitsland, zet zich de laatste jaren nadrukkelijker op de kaart als Lutherstad, de stad waar de hervorming begon. De Italiaanse regisseur Fernando Scarpa kwam twee jaar geleden naar Wittenberg met de opdracht in theatervorm de hervormer weer tot leven te wekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden