Witte vlucht? Praat er open over. De school is de samenleving van straks.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wrang blijft het. De open dagen van het Aloysius College in Den Haag trokken altijd veel belangstelling van de overwegend witte gezinnen uit het omringende Benoordenhout. Maar bij de inschrijvingen bleek dat deze groep toch koos voor minder gekleurde scholen buiten de wijk. Het Aloysius kon niet op tegen deze 'witte vlucht' en zal eind van dit jaar sluiten. Deze stille segregatie in het voortgezet onderwijs speelt bij meer scholen. Een onwenselijke trend.

Had het Aloysius de sluiting kunnen voorkomen? Dat is niet de belangrijkste vraag. Tekenend is dat hardop altijd naar andere oorzaken voor afsplitsing wordt gewezen dan de witte vlucht. Men wijst dan bijvoorbeeld op de voordelen van kleinschaligheid van zelfstandige mavo's. Andere scholen houden de vmbo-afdeling bewust klein, om al te snelle verkleuring te voorkomen. Het siert het Aloysius juist dat het niet deze laatstgenoemde oplossing zocht. Een vijfde van de vmbo'ers op deze school stroomde namelijk door naar de havo, fors meer dan het landelijk gemiddelde.

Feit is dat verkleuring van een scholengemeenschap vaak begint bij het vmbo. Feit is ook dat juist allochtone leerlingen veel te winnen hebben bij een soepele doorstroming naar havo en vwo. Nog steeds krijgen allochtone leerlingen relatief vaker een lager schooladvies op grond van hun prestaties, omdat docenten menen dat er thuis gebrek is aan begeleiding. Op een zelfstandig vmbo kunnen zij dan lastiger klimmen op de maatschappelijke ladder. Dit alleen al is voldoende reden deze schooltypes onder één dak te houden.

En er is nog een goede reden waarom dreigende segregatie op scholen weer een plek verdient op de landelijke agenda. Een brede scholengemeenschap is een plek waar niet alleen autochtoon en allochtoon elkaar vaker ontmoeten, maar ook hoger- en lageropgeleiden samen kunnen optrekken. Recent liet onderzoek zien dat ook tussen deze twee groepen in de maatschappij nauwelijks nog echt contact is, ze leven in verschillende sociale netwerken. Men kent elkaar wel, maar begrijpt elkaar veel minder. Ook verschillen de ideeën over bijvoorbeeld immigratie en de multiculturele samenleving enorm. Juist een school kan een plek zijn voor ontmoeting en debat, in een levensfase dat iemands ideeën nog niet in beton gegoten zijn. Daarom is wat er met en op de scholen gebeurt een zaak van iedereen, van politici tot ouders. Want op scholen zien we alvast de samenleving van straks.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden