Witte Pater blijft op zijn post, ondanks de terreur in Algerije

AMSTERDAM, ALGIERS - Jan Heuft, waarschijnlijk de enige Nederlandse r.-k. geestelijke in Algerije, is niet van plan dat land te verlaten na de moord op zeven Franse monniken. “Je hebt een roeping, hè. De mensen hier rekenen op je. In betere tijden zijn we hier gebleven. Nu het slechter gaat willen we er niet ineens vandoor gaan.”

JAN SLOOTHAAK

Heuft behoort tot de congregatie van de Witte Paters, in het verleden gesticht door een aartsbisschop in Algiers. “Nog niet zo lang geleden telden we 120 geestelijken, nu nog 30.” Die teruggang heeft allerlei oorzaken en is niet alleen terug te voeren op de verslechterde situatie van buitenlanders, op wie de Algerijnse fundamentalistische guerrillagroep GIA het heeft gemunt.

Heuft kende de zeven vermoorde monniken goed. “Je leert elkaar als geestelijken hier natuurlijk kennen en de band wordt onder zulke moeilijke omstandigheden nog sterker. De zeven recente slachtoffers meegerekend zijn er in de afgelopen drie jaar nu al achttien religieuzen - vrouwen zowel als mannen - vermoord. Je hebt onderlinge vriendschapsbanden en de klap is ook nu weer hard aangekomen.”

Jan Heuft zegt dat hij toch wel in angst leeft. “De GIA heeft het niet zo zeer direct gemunt op buitenlandse geestelijken hoor, maar op alle buitenlanders. Onder de bevolking hier leeft daarom angst om met buitenlanders te worden gezien. Laatst sprak ik nog met een oud-leerling van me. Hij erkende liever niet met me gezien te worden.”

Heuft probeert zoveel mogelijk binnen te blijven. “Je durft je niet zo goed op straat te bewegen. 's Avonds even naar kennissen gaan om te eten, is er niet meer bij. Je hebt hier prachtige stranden, waar ik vroeger wel, maar nu niet meer durf te komen. Ik beweeg me alleen zo'n beetje van huis naar school en terug.”

De Nederlander zit in het onderwijs en houdt zich vooral bezig met lesgeven en begeleiding van doven, verspreid over verschillende scholen. “Je leeft toch wel met de gedachte dat er zo maar iemand de klas kan binnenstormen om je dood te maken of mee te nemen.” Heuft en zijn collega's willen hun werk nu temeer niet in de steek laten omdat de examentijd er aan zit te komen. “Dan kun je toch niet zo maar weggaan.”

Toch sluit hij niet uit ooit nog eens de wijk te moeten nemen. “Maar dat is wrang, omdat de mensen hier niet weg kunnen. Wij kunnen desnoods vluchten naar Europa, zij niet.”

Jan Heuft heeft wel een vakantie voor de boeg in Nederland. “Ik ga 5 juli naar Nederland en moet dus in ieder geval nog zes weken in Algerije blijven. Het is de bedoeling dat ik in september terugga. Dan zien we wel verder.” De scholen in Algerije, met een socialistische regering, zijn intussen allemaal genationaliseerd. Vroeger werkte de Nederlandse pater aan bijzondere, nu aan openbare scholen, als functionaris dus van de Algerijnse regering. Voor de overheid schept het ook wel een lastige situatie om onder de huidige omstandigheden buitenlanders in dienst te hebben, meent hij. Godsdienstonderwijs is er op de scholen niet bij. Heuft: “We proberen wel onze roeping te volgen en leggen ons toe op een dialoog met de moslims. Daarin is ook een terugslag merkbaar.”

Een woordvoerder van de Witte Paters in Nederland zegt dat er geen aandrang op geestelijken in Algerije wordt uitgeoefend het land te verlaten. “Onze congregatie is internationaal. In Algerije werken er naast onze Nederlandse broeder vooral Belgen en Fransen. Wij vinden dat ze samen moeten besluiten wat hen te doen staat. Tot nu toe zijn ze altijd standvastig geweest en gebleven.”

- Pagina 10: Franse trappisten zijn vermoord

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden