Witte olifant

Zware feestdagen gehad? Hier waren ze nog veel erger. Je moet met het vliegtuig naar je familie, je moet cadeautjes kopen voor iedereen die tot in de derde graad verwantschap claimt, en voor beide moet je langdurig naar een parkeerplaats zoeken. En direct nadat je dat alles gedaan hebt gaat het mes in de prijzen en sta je weer met zijn allen in de mall. Maar er is een lichtpunt, de beloning voor al het leed van kerst: de white elephant party.

Bij Linda, in het grote huis met uitzicht over Boulder, bracht iedereen een cadeautje mee dat ho-hum of domweg nah was. Netjes ingepakt ging het onder de kerstboom. Iedereen trok een nummertje en nummer één moest op de gok iets uitpakken. Hé, wat leuk, een 'kristallen' bol die echt praat: “De kansen staan niet gunstig.” Nummer twee moet nu iets pakken maar dat mag, als hij die leuk vindt, de kristallen bol van nummer één zijn, die dan zelf weer naar de boom moet.

Zo gaat het door tot alles op is, waarbij een cadeau maar drie keer uit iemands handen mag worden gepakt, daarna is het 'dood' en blijft het bij de nieuwe eigenaar. Spelregel nummer drie, de belangrijkste: niemand mag het cadeau bij vertrek stiekem in Linda's huis achterlaten.

Het is een klein wonder: dertig mensen die elkaar vaak helemaal niet kennen gaan als kleine kinderen tekeer, op jacht naar T-shirts met schuine teksten, Santa Clauspuzzels en Budweiser-bretels. En schuddebuikend nemen ze afscheid van het holiday season.

Vandaag is het mijn witte-olifantenfeestje en jullie mogen allemaal komen. Onder de boom leg ik cadeautjes die je opdoet als je een tijdje naar het westen gaat. Wat je openmaakt, mag je houden. Behalve als ik het terugvraag natuurlijk, want een paar dingen zijn, als ik ze nog eens bekijk, allerminst ho-hum.

1. Je vergeet langzaam maar zeker wat het is om naar de televisie te kijken en je hersens te moeten gebruiken.

2. Je mag altijd, overal, over football beginnen en als iemand anders erover begint, praat je tot je eigen verbazing minstens een minuut samenhangend mee.

3. Je luistert naar de nachtradio, hoort iemand vertellen dat steeds meer toekomstvoorspellers onafhankelijk van elkaar helemaal niets weten te vertellen over het jaar 2004 en je denkt in je halfslaap: dat wordt me een jaar, ik hoop dat ik dan hier ben.

4. Je hoort op het nieuws dat Frankrijk een meervoudig politieke moordenaar veroordeelt tot dertig jaar en je denkt: wat zijn ze daar mild.

5. Je went eraan de krant te bellen en je abonnement met één nummer te verlengen omdat hij vandaag niet kwam en je toch eigenlijk al geen tijd had om hem te lezen.

6. Je komt in een andere staat waar ze mogen roken in cafés en je denkt: het ruikt hier naar Utrecht.

7. Je kunt in het Engels een hotel laten merken dat het goedkoper moet kunnen zonder dat het in je eigen oren hebberig klinkt.

8. Je komt langs een weiland aan de snelweg en je denkt: Goeie plek voor een winkelcentrum.

9. Je went aan water dat smaakt naar zwembad.

10. Je wordt depressief als de zon langer dan drie dagen wegblijft.

11. Je begint het over 'de harde drijf' van je computer te hebben.

12. Je begint je supermarkt te haten als je twee keer achter elkaar zelf je boodschappen in zakken moet doen.

13. Je bestelt een koffie en krijgt de bloedserieuze vraag: “Moet er ruimte overblijven voor melk?”

14. Je wekt een beetje medelijden op omdat je wordt geregeerd door een koningin en berecht door een rechter.

15. Je leest dat Horace Greeley, de journalist die in zijn Newyorkse krant een volksverhuizing op gang hielp brengen met zijn 'Go west, young man, and grow with the country!', dit schreef na een bezoekje aan een uitgeputte goudmijn in Colorado, in de wand waarvan de eigenaren in een zeer bijdetijds besef van public relations even tevoren een salvo edelmetalen hagel hadden geschoten.

16. You grow with the country.

17. The country grows on you.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden