Witte illegalen stoppen met hun hongerstaking

DEN HAAG - De 123 'witte illegalen' in de Haagse Agneskerk hebben gistermiddag na zeventien dagen hun hongerstaking beëindigd.

Van een onzer verslaggeefsters

Het parochiebestuur heeft op dit besluit aangestuurd, omdat de kerk geen grond meer ziet voor kerkasiel. Staatssecretaris Cohen zei dat hij voor 1 februari alle dossiers opnieuw zal bekijken en voor die tijd niemand van de groep het land uit zal worden gezet. De hongerstakers hebben na lang overleg én na een verrassend bezoek van Cohen gistermiddag aan de kerk hun vertrouwen uitgesproken in de staatssecretaris.

Tijdens een bemiddelingspoging, woensdagavond laat, gaf Cohen aan dat hij de totale arbeidsduur van de hongerstakers in Nederland zwaar wil laten wegen. Dit was een belangrijke eis van de hongerstakers. Veel van de witte illegalen werken al tien jaar in Nederland. Ze dreigen toch te worden uitgezet, omdat zij niet kunnen aantonen dat ze zes jaar onafgebroken achter elkaar wit gewerkt hebben zoals vereist is voor een verblijfsvergunning. De meesten werken in de tuinbouw op de daar gebruikelijke seizoenscontracten of in loondienst bij koppelbazen die het niet zo nauw namen met het wit aanmelden van hun werknemers.

De staatssecretaris wil naast het arbeidsverleden ook de peildatum (de - soms te vroege -datum waarop de aanvraag is ingediend), en de gezins- en de medische situatie mee laten tellen bij de hernieuwde beoordeling. Hij kan nu nog niet zeggen of dan alle hongerstakers in Nederland mogen blijven.

Zowel het parochiebestuur, de staatssecretaris als ook de Tweede Kamer en de gemeente Den Haag reageerden gisteren opgelucht op het nieuws. Volgens de vertrouwensarts van de hongerstakers moet de groep nog even bij elkaar blijven om de nazorg goed te laten verlopen. “Ze hebben vooral psychisch veel te verduren gehad. Daarvoor is een rustig traject nodig voordat de groep uit elkaar valt”, aldus de arts. De hongerstakers willen zelf nog enkele dagen in de kerk blijven. Volgens advocaat F. van Haren betekenen de toezeggingen van Cohen juridisch gezien waarschijnlijk een vooruitgang voor alle, naar schatting zeshonderd witte illegalen in Nederland.

- Meer nieuws op pagina 3

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden