Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer is het oneens met Trump en stapt op

Sean Spicer tijdens een dagelijkse persconferentie in het Witte Huis.  Beeld AFP
Sean Spicer tijdens een dagelijkse persconferentie in het Witte Huis.Beeld AFP

Sean Spicer heeft vrijdagavond ontslag genomen als woordvoerder van het Witte Huis. Volgens The New York Times is de beslissing van president Trump om zakenman Anthony Scaramucci aan te stellen als communicatiedirecteur reden geweest voor Spicer om op te stappen. 

Trump vroeg Spicer na de benoeming van Scaramucci om aan te blijven, maar Spicer liet weten dat de aanstelling in zijn ogen een grote vergissing is. De New York Times baseert zich op twee bronnen die directe kennis hadden van de woordenwisseling tussen de president en Spicer.

Spicer bekleedde tot voor kort zowel de post van woordvoerder als hoofd communicatie, omdat die laatste positie vacant was sinds het opstappen van Michael Dubke in mei. Spicer nam diens taken sindsdien waar, terwijl Sarah Huckabee Sanders steeds vaker de woordvoering van het Witte Huis in zijn plaats deed. 

De dagelijkse persconferenties die Spicer verzorgde stonden sinds zijn aanstelling in januari garant voor opwindende televisie. Bijvoorbeeld in zijn eerste optreden als woordvoerder, waarin Spicer een woedende monoloog hield waarin hij ontkende dat de menigte in Washington kleiner was geweest dan die bij de twee beëdigingen van Barack Obama, zoals beweerd werd door verschillende Amerikaanse media. 

In een andere persconferentie kreeg Spicer een storm van kritiek over zich heen nadat hij over een gifgasaanval in Syrië zei dat 'zelfs Hitler geen chemische wapens gebruikte', terwijl de nazi's in de Tweede Wereldoorlog het gas Zyklon-B gebruikten om Joden te vermoorden in vernietigingskampen. Spicer bood later excuses aan voor zijn uitspraak.

Voor zijn baan als presidentieel persvoorlichter werkte Spicer als woordvoerder voor de Republikeinse partij, waarna hij aantrad in het campagneteam van Donald Trump. 

Scaramucci

De man die Spicer deed opstappen, Anthony Scaramucci, is een belangrijke fondsenwerver van de Republikeinse partij. Hij bekleedde tot voor kort een hoge functie bij de Amerikaanse Export-Import Bank en kreeg eerder een ambassadeurspost aangeboden bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in Parijs. 

Het Witte Huis kampt met vragen over onderzoeken van een speciale aanklager en het Congres naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en mogelijke samenspanning tussen Moskou en het campagneteam van Trump.

Lees ook: Trump-verdediger met de moed der wanhoop

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden