Witte Huis verwelkomt eerste transgender

Raffi Freedman-Gurspan. Beeld anp
Raffi Freedman-Gurspan.Beeld anp

Voor het eerst in de geschiedenis heeft het Witte Huis een personeelslid aangenomen die openlijk transgender is.

Freedman-Gurspan werd geboren als man. Ze werkte voorheen als adviseur bij de Amerikaanse belangenorganisatie voor transgenders, de National Center for Transgender Equality (NCTE).

Belangenorganisaties zijn blij met de benoeming. "Obama heeft altijd gezegd dat zijn personeelsbestand een doorsnede moet zijn van de Amerikaanse bevolking", zei een woordvoerder van de vorige werkgever van Freedman-Gurspan. "Dat de eerste transgender nu ook nog eens een donkere vrouw is zegt bovendien veel."

Obama
Obama was aanvankelijk tegenstander van het homohuwelijk, maar kwam daar in 2012 op terug en maakte gelijke rechten voor de LGBT-gemeenschap tot een van zijn speerpunten.

Het Amerikaans hooggerechtshof legaliseerde eind juni het homohuwelijk in alle Amerikaanse staten, waarop het Witte Huis die avond werd uitgelicht in de kleuren van de regenboog - het symbool van de lgbt-gemeenschap.

Obama maakte ook een einde aan de 'don't ask, don't tell'-cultuur in het Amerikaanse leger, waarbij homoseksuele mannen en vrouwen alleen in dienst mochten treden als zij hun geaardheid verborgen hielden. Inmiddels werkt het ministerie van Defensie aan nieuwe richtlijnen waarbij het transgenders niet langer verboden is om in militaire dienst te treden.

Na de legalisering van het homohuwelijk werd het Witte Huis uitgelicht in de kleuren van de regenboog Beeld anp
Na de legalisering van het homohuwelijk werd het Witte Huis uitgelicht in de kleuren van de regenboogBeeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden