Witte Huis laat formule doorschemeren: toegeven, maar geen meineed

WASHINGTON - President Bill Clinton heeft gisteren opening van zaken gegeven over zijn relatie met Monica Lewinsky.

Uit signalen vanuit het Witte Huis valt op te maken dat hij tegenover onderzoeker Ken Starr heeft gezegd dat die relatie 'onbetamelijk' is geweest, maar dat hij niet heeft gelogen toen hij eerder zei dat de relatie niet 'seksueel' was. Daarmee ontkent hij meineed te hebben gepleegd. Zijn persoonlijke advocaat David Kendall verklaarde na afloop dat 'de president naar waarheid heeft gesproken'. Clinton zelf heeft vanochtend om vier uur Nederlandse tijd in een korte boodschap aan het Amerikaanse volk uitleg gegeven over de affaire en zijn 4 uur durende getuigenis.

Om een uur in de middag - zeven uur in de avond Nederlandse tijd - begon de historische en voor zijn politieke toekomst cruciale ondervraging van Clinton in de zogeheten Kaartenkamer van het Witte Huis. Het is voor het eerst dat een Amerikaanse president zich voor een jury van onderzoek laat verhoren. De president werd bijgestaan door drie juristen, Witte Huis-advocaat Charles Ruff, zijn raadsman David Kendall en diens assistente Nicole Seligman.

Starr was ruim een half uur daarvoor in zijn grijze Ford Sedan gearriveerd bij de hekken van het Witte Huis en reed daarna naar een van de ingangen, die doorgaans wordt gebruikt voor het officieel ontvangen van hoogwaardigheidsbekleders. Starr was onder meer vergezeld van zijn tweede man Jackie Bennett, die berucht is vanwege zijn harde ondervraagtactiek. De verwachting was dat de speciale onderzoeker het ondervragen van Clinton zou overlaten aan zijn assistenten. Starr is rechter en niet bedreven in het ondervragen.

De ondervraging heeft zoals was afgesproken niet langer dan vier uur geduurd. Bij pauzes en overleg is de klok stilgezet. De onderzoeksjury stond met het Witte Huis in contact via een gesloten tv-circuit. Er waren extreem strenge veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat derden de signalen zouden onderscheppen om zo kennis te nemen van het officieel geheime verhoor. Er werd niet alleen gebruik gemaakt van glasvezelkabels in plaats van de gebruikelijke straalverbinding, maar het signaal werd ook op diverse plekken in de transmissie gecodeerd.

De 23 leden van de jury van onderzoek hadden gisteren voor deze ene keer zitting genomen in de officiële rechtszaal van hoofdrechter Norma Holloway Johnson, die ook de arbitrage in deze ondervraging heeft. De jury volgde het verhoor op enkele televisieschermen en kon zich via de telefoon in de ondervraging mengen. De rechter zelf was niet aanwezig in de zaal maar hield zich wel voortdurend beschikbaar voor het oplossen van geschillen tussen de advocaten van Clinton en Starr.

Clintons politieke adviseurs hebben hem aangeraden zo snel mogelijk na de ondervraging het volk toe te spreken, omdat ze bang zijn dat anders elementen uit het verhoor uitlekken.

De president heeft het afgelopen weekeinde zijn vrouw Hillary en dochter Chelsea ingelicht over wat er destijds is gebeurd. Zondagochtend ging het echtpaar zoals gebruikelijk naar een kerk vlak bij het Witte Huis. Dominee Jesse Jackson was zondagavond in de ambtswoning om de familie Clinton bij te staan.

De reactie onder het publiek was er gisteren een van opluchting dat er nu eindelijk een einde leek te komen aan deze slepende zaak. Velen menen dat overspel door Clinton een zaak is van hem en Hillary. Maar er zijn er ook die het Clinton niet licht willen vergeven als hij het volk heeft voorgelogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden