Witte Huis belooft spektakel

Dit weekend wordt voor de derde keer het Witte Huis toernooigespeeld. Verschillen met vorige edities zijn er wel. Op deeerste plaats wordt het toernooi voor de eerste keer gespeeld opde locatie die men feitelijk al bij de eerste uitvoering voorogen had, het Witte Huis aan het IJsbaanpad in Amsterdam, vlakbijhet Olympisch stadion. Ook de toernooi-formule is wat aangepast,en er zijn nog maar zestien teams. De bezetting is het neusje vande internationale zalm.

Henk Willemsens

Op het moment van insturen van deze rubriek ziet het er naaruit dat Italië met zijn twee sterkste teams zal komen. TeamLavazza bestaat, nu Buratti-Lanzarotti geschorst zijn, uitBocchi-Duboin en Ferraro-Madala. Vooral de naam Madala zal umisschien niet direct iets zeggen. Het is de Argentijnsewonderboy die in de stal van madam Lavazza is opgenomen. DeItaliaanse topindustrieel Angelini komt ook met zijn team,Lauria-Versace en Nunes-Fantoni, of Angelini zelf meedraait inhet team (met Sementa) is nog niet helemaal duidelijk. Verderzijn er topteams uit Zweden, Frankrijk en Polen, dus deorganisatie heeft er alles aan gedaan om een zo'n sterk mogelijkveld bij elkaar te krijgen.

Waar zal het deze keer op beslist worden...., bieden, afspelenof een geniale uitkomst? Als het om het laatste gaat, zet ik mijngeld op Bocchi-Duboin. Wat zou u uitkomen doen met de volgendezuidhand:

H4 AV842 AB10 B65

na het volgende biedverloop:

Het beslissende spel van de WK finale, zegt u het maar.

Aan de andere tafel een wat minder informatief biedverloop:

Het draaide allemaal om de uitkomst. Rodwell had geenaanwijzing en koos voor een kleine klaveren. Hierna kon Fantoniop H z'n secce H wegwerken en gaf alleen twee ruiten en eenschoppenslag af (zie diagram 1).

Alle ogen waren gericht op de uitkomst van Duboin... A!Pang, de enige uitkomst die één down betekende en 13 imp's naarItalië.

Komt het op afspel aan, dan geef ik Muller-De Wijs een goedekans. Al in 1993 draaide Muller zijn hand niet om voor ditakkefietje (zie diagram 2).

1) Goede verhoging (10/11) met driekaart schoppenMullerdreigde op dit spel AH en twee klaveren te missen, omdatAVB achter de heer zit. Ziet u de elegante oplossing om 4te maken nadat west uitgekomen is met een kleine ruiten?

Muller nam met de aas, stak over naar A en troefde eenruiten. Hierna speelde hij H en troefde hij B op tafel metV. Daarna kwam er een kleine schoppen uit noord... oost ismachteloos. Hij kwam met zijn secce A aan slag, maar moet deklaveren aanbreken (in dat geval wordt H een slag) of in dedubbele renonce terugspelen.

OW hadden dus beter 4 uit kunnen nemen met 5 dat met debeste verdediging twee down kan (NZ moeten dan de hartenaftroevervinden). De keerzijde is dat 4 ook down gespeeld had kunnenworden. West moet dan met klaveren uitkomen (om door H heente spelen) of met een kleine troef (vermijdt de ingooi), geengemakkelijke opgave.

Tot slot, als het op bieden aankomt, breek ik een lans voorBakkeren-Bertens, die vaak op het juiste moment tot het gaatjeweten te gaan. Dit is zo'n typisch Bakkeren-Bertens spel, uit deEK-finale van vorig jaar (zie diagram 3).

Met 5SA deed Bakkeren een poging voor groot slem, aangenomendoor Bertens. Dat was vooral ingegeven door het 4 bod vanBakkeren. Bertens hoopte dat Bakkeren H erbij had, maar hijhad een controlebod gedaan met een singleton! Met maar elf vasteslagen (er dreigt een harten- en een klaverenverliezer), moestener twee extra slagen uit de ruiten komen. Dat lukt alleen als deruiten 4/3 zitten met H bij west! Technisch onverantwoord,maar wel winnend.

West gever, allen kwetsbaar

V

B10973

V94

V972

B852

65

82

AH1043

A109763

H

H7653

8

H4

AV842

AB10

B65

Oost gever, allen kwetsbaar

VB6

A7

53

H107532

H7

V10652

V862

94

A

983

HB10974

AVB

10985432

HB4

A

86

Zuid gever, NZ kwetsbaar

B6

A10

AV532

H632

73

H974

H1098

975

94

VB653

B64

VB4

AHV10852

82

7

A108

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden