Witte gazpacho

Recepten voor koude, verfrissende soepen moet je natuurlijk voornamelijk in zuidelijke richting zoeken. Een van de bekendste voorbeelden is de Spaanse gazpacho, althans die gazpacho waarvan tomaten de opvallendste bestanddelen zijn, en dat is maar een van de vele versies van deze, vrij vertaald, 'soep van rest jes'. Oorspronkelijk waren dat resten oud brood, smakelijk en smeuïg gemaakt met olijfolie, knoflook, azijn, zout en water. Naar gelang de omstandigheden werden er nog andere ingrediënten aan toegevoegd.

Henja Schneider

Tip voor als u supersnel een redelijk authentiek smakende rode gazpacho in elkaar wilt draaien: doe een scheut olijfolie, één of meer tenen knoflook, een scheutje sherryazijn en een handvol in blokjes gesneden geroosterd brood (en desgewenst een ingelegd pepertje) in de keukenmachine. Peper en zout naar smaak. Pureer de zaak en giet er een pak groente-tomatensap bij. Schep de soep in kommen en doe er ijsblokjes in, zo wordt de soep gekoeld en ook een beetje verdund. Klaar.

Iets ingewikkelder en exclusiever is een witte gazpacho: ajo blanco de almendras, een gekoelde knoflooksoep met amandelen.

Benodigdheden voor 6 personen:

150 g oudbakken witbrood, geroosterd

150 g amandelen, geblancheerd, ontveld

2 à 3 tenen knoflook, gepeld

zout

1,5 dl olijfolie

1 à 2 eetlepels sherryazijn

1 liter ijskoud water

Week het brood in een beetje koud water en stamp en wrijf dan brood, amandelen, knoflook en zout fijn in een vijzel. (Jawel, het kan in een keukenmachine, alleen is het resultaat iets minder homogeen. Maar het is ook veel minder werk). Klop geleidelijk de olijfolie door het amandelmengsel, roer er de azijn en ten slotte het water door.

Zet de soep tot gebruik in de koelkast. (Het water werd vroeger rechtstreeks uit de bron of uit een emmer in een koele kelder gehaald en het toevoegen van ijsblokjes werd als een grove misstap gezien!) Proef voor het serveren of er nog zout of azijn in moet. De soep wordt traditioneel gegarneerd met gepelde muskaatdruiven, maar u kunt er ook stukjes meloen, stukjes appel of zelfs rozijnen in doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden