Witte Donderdag

In de Russisch-orthodoxe kerk in Groningen vierden gelovigen gisteren Witte Donderdag. Dit jaar vallen het orthodoxe en het westerse Paasfeest samen. Dat is niet elk jaar zo en over enige eeuwen zijn de orthodoxe, juliaanse en de westerse gregoriaanse jaartellingen zozeer uiteengegroeid dat dat tientallen millennia niet meer zal gebeuren.

Vooralsnog kan dat, afhankelijk van de maanstand, nog wel voorkomen, behalve in jaren waarin Pasen te dicht bij het joodse Pesach terechtkomt. In dat geval vieren de orthodoxen hun opstandingsfeest vier weken later.

In de eerste eeuwen was de datum van Pasen onduidelijk. Het moest wel na Pesach zijn, eind maart of begin april. Het concilie van Nicea (325) berekende de paasdatum als de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente, 21 maart dus.

Westerse en oosterse kerken zaten op één lijn, totdat in 1582 paus Gregorius de gregoriaanse jaartelling invoerde. De oosterse kerken bleven de oude juliaanse jaartelling gebruiken, die elke eeuw een schrikkeldag meer heeft en een dag verliest op de gregoriaanse kalender waardoor het oosterse Pasen op termijn de relatie zal verliezen met het lentebegin. Op dit moment valt 21 maart van de juliaanse kalender samen met 3 april op de gregoriaanse.

Een extra probleem, voor oost en west, is dat je zelfs de duur van het jaar verschillend kunt definiëren: als de tijd waarin de aarde om de zon draait, of als de cyclus van de seizoenen. Ook die twee verschillen, waardoor het begin van de lente langzaam opschuift.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden