null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

ReceptFeesteten

Witte bonen met paddestoelen

In een grijs verleden heb ik het Voorlichtingsbureau voor de Voeding weleens verweten dat hun recepten zo ontzettend saai waren. De tijden zijn veranderd, de naam van het instituut is veranderd, en de tips ook. Op de site van het Voedingscentrum trof ik dit recept, waar ik heel vrolijk van werd: een kleurrijke compositie voor een feestelijke lunch.

Ingrediënten (2 personen)

• 1 sjalotje
• 1 teen knoflook
• 1 ui
• 250 g (gemengde) paddestoelen
• ca. 3 el olijfolie
• 400 g kleine tros- of kerstomaatjes
• 3 tl poedersuiker
• 2 el pijnboompitten
• 1 el sesamzaad
• 1 potje of blikje witte boontjes (uitlekgewicht ca. 250 gram)
• verse takjes tijm, alleen de blaadjes
• peper
• scheutje citroensap
• desgewenst: peterselie

Bereidingswijze

Snijd sjalotje en knoflook klein. Snipper de ui. Snijd de paddestoelen in niet te kleine stukken. Was de tomaatjes en halveer ze horizontaal. Rooster de pijnboompitten in een droge koekepan en vervolgens de sesamzaadjes. (Schep ze daarbij voortdurend om, want ze worden snel te bruin.) Laat de witte bonen uitlekken en spoel ze af.

Fruit het sjalotje en de knoflook in 2 eetlepels van de olie tot ze zacht en glazig zijn. Pureer de witte bonen met de gefruite sjalot en knoflook met een staafmixer of in de keukenmachine. Roer de puree smeuïg met een paar eetlepels water en breng hem op smaak met peper en wat citroensap en desgewenst een snufje zout. Doe hem over in een magnetronschaal of kleine pan met dikke bodem.

Zet de tomaatjes met de snijkant naar boven in een ovenvaste schaal, zeef er de poedersuiker over en zet ze onder een hete grill. Laat ze in zo kort mogelijke tijd karamelliseren, zodat ze bruine randjes krijgen, maar niet echt gaar worden. Zou een kwestie van een minuut of drie, vier, moeten zijn.

Bak de uiensnippers en de stukjes paddestoel in 1 eetlepel olijfolie op hoog vuur bruin. Breng het mengsel op smaak met peper, tijm en een snuf zout en houd het warm. Verhit de bonenpuree in de magnetron of, al roerend, op een laag tot matig vuur. Schep de puree op de borden, de tomaatjes op de puree en de paddestoelen ernaast. Strooi de geroosterde pijnboompitten en het sesamzaad erover. Ik had behoefte aan nog wat groens en hakte lekker nog wat peterselie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden