Witte achterstandsleerling op platteland loopt steun nog mis

Beeld ANP

Het geld voor leerlingen met achterstanden gaat nog steeds nauwelijks naar plattelandsscholen. Nieuwe regels om dat geld te verdelen hebben er niet toe geleid dat dat nu ook terecht komt bij witte achterstandsleerlingen, en niet alleen bij allochtonen in de steden. Dat was wel de bedoeling toen de regels vijf jaar geleden werden veranderd.

Sinds de nieuwe regels van kracht zijn, krijgt een basisschool alleen nog extra geld voor kinderen van wie de ouders laagopgeleid zijn. Vóór die tijd woog ook de etnische afkomst mee: voor allochtone leerlingen kreeg een school meer geld dan voor anderen.

Toenmalig onderwijsminister Van der Hoeven vond dat het anders moest, vooral omdat plattelandsscholen met veel witte achterstandskinderen het onder de oude regels bijna altijd zonder extra geld moesten doen. Door alleen achterstandsgeld te betalen voor kinderen met laagopgeleide ouders (allochtoon of niet) moesten ook plattelandsscholen steun kunnen krijgen.

Maar het pakte anders uit, blijkt nu uit een studie van onderzoeksorganisatie NWO. Voor 90 procent van de basisscholen is er niets veranderd. Ongeveer 9 procent van de scholen is er duidelijk op achteruit gegaan; dat zijn vooral zwarte scholen in de grote steden. Niet meer dan 1 procent van de scholen is nu beter af, maar onder hen zit slechts een enkele plattelandsschool.

Volgens onderzoekster Lia Mulder is het beoogde effect van het veranderde beleid vooral uitgebleven, omdat het opleidingsniveau van ouders op het platteland iets is gestegen. Daardoor vallen de meeste plattelandsscholen alsnog net buiten de boot.

Toch is het maar de vraag of de achterstanden van plattelandskinderen de afgelopen paar jaar daadwerkelijk zijn afgenomen. "Die conclusie is voorbarig", zegt Mulder. "Het is nog onduidelijk of de prestaties van deze kinderen ook echt zijn meegestegen met het opleidingsniveau van hun ouders."

Een aantal scholen dat er geld bij inschiet, heeft leerkrachten ontslagen of klassen vergroot, blijkt uit het onderzoek. Vooral islamitische scholen en ook de vijf hindoe-scholen in Nederland zijn hard getroffen. Maar ook scholen die nu meer geld krijgen dan voorheen doen zuinig aan. Uit angst voor nieuwe overheidsbezuinigingen hebben sommige het extra geld zelfs voorlopig op de bank geparkeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden