Witschge geeft de hoop niet op

ZEIST - “Dit alles is vernederend, maar ik moet het nu eenmaal over me heen laten komen.” In die bewoordingen liet Rob Witschge, 29 jaar en al sinds december 1990 contractspeler bij Feyenoord, zich uit na de arbitragezaak contra zijn werkgever, waarvoor hij zich gisteren naar Zeist spoedde. Zijn compaan Regi Blinker zag op het laatste moment om strikt persoonlijke redenen af van de eis opnieuw in de selectie te worden opgenomen.

Witschge gaf al nabeschouwend aan, dolgraag terug te keren bij zijn kameraden. “Ik ga ervoor, anders zou ik deze weg niet bewandeld hebben”, zei hij. Het waren gretige woorden tegen een treurniswekkend decor. Had de voormalige linkshalf/linksback immers niet eenvoudig bij de werkkamer van trainer Arie Haan kunnen aankloppen om eens nader van gedachten te wisselen? Klaarblijkelijk zijn de onderlinge verhoudingen zozeer vertroebeld dat dit scenario de afgelopen maanden diep in de lade verdween om te worden verruild voor een juridisch steekspel.

De woordenwisseling in Zeist, met mr. Knijff als woordvoerder voor de speler en Feyenoord-directeur Nicole Edelenbos namens de club, draaide vooral om het recht op passende arbeid. Voor Knijff lag de zaak duidelijk; hij had een aantal eerdere gevallen paraat, waarbij de voetballers in kwestie hun gelijk hadden gekregen. Zo wonnen de spelers Pas en Van Elleswijk het in een ver verleden van FC Vlaardingen en mochten Beenen en Meijers hun stiel weer beoefenen bij respectievelijk Fortuna en NEC. Hoe kon Feyenoord het dan presteren een 29-jarige, trouwe klant van het eerste elftal te verbannen naar de modderige bijvelden van Varkenoord? Het ging immers om een man van kaliber. Dertig A-interlands en 252 wedstrijden in het betaald voetbal, met Feyenoord één landskampioenschap en vier bekers behalen, dat waren geen feiten om achteloos terzijde te schuiven.

Kort na zijn aantreden moet ook Arie Haan er zo over gedacht hebben. Hij toonde zich na zijn eerste kennismaking tenminste uiterst tevreden over het duo Witschge/Blinker. Witschge werd openlijk gecomplimenteerd en Haan zei over de door Blackburn Rovers begeerde Blinker, na diens voortreffelijke optreden tegen Everton: “Een miljoen pond vind ik wel wat weinig voor een speler met zulke kwaliteiten.” De omslag in het denken van de trainer kwam wel bijzonder snel. Blinker mocht in drie competitieduels in de basis aantreden en kreeg drie invalbeurten, Witschge kreeg in totaal vijf keer het vertrouwen van de trainer.

Directeur Edelenbos bracht als kernpunt van haar betoog naar voren dat het onmogelijk is een speler te laten meetrainen waarvan het spelniveau in korte tijd zo schrikbarend was teruggelopen als in het geval Witschge. In het tevoren overlegde verweerschrift had Feyenoord daar als bekrachtiging van de stelling aan toegevoegd dat Witschge al sinds 22 februari 1995 geen deel meer uitmaakte van de nationale selectie. De repliek van raadsman Knijff was gevat: “Als dat het criterium is, krijgt de trainer van het tweede elftal het druk.” De laatste spreker bleek beter op de sessie voorbereid dan Edelenbos, want de Feyenoord-directeur ging bij een tweede punt nog nadrukkelijker in de fout. Zij kaartte een voorval aan in Barcelona, waarbij een aantal spelers zich in de nachtelijke uren nogal zouden hebben misdragen. De grootste boeven waren, volgens Edelenbos, natuurlijk Witschge en Blinker. Knijff greep de opmerking dankbaar aan met de constatering dat Witschge tijdens die trip helemaal niet van de partij was geweest.

Mr. Knijff voelde zich het meest gegriefd door de stelling van Edelenbos dat het trainen op de bijvelden gezien moest worden als bezigheidstherapie. “Ik ben geschokt door die kwalificatie”, sputterde hij. “Witschge is wel degelijk tot op het bot gemotiveerd terug te komen op het niveau waar hij thuishoort, het eerste elftal van Feyenoord. Hij is geen sfeerverzieker met een slechte conditie en accepteert het gezag van de trainer.”

Slechts op één punt kon Edelenbos vervolgens overtuigen. De recente prestatiereeks van Feyenoord liegt er niet om. Met Blinker en Witschge ver weg van de groep gaat het aanzienlijk beter dan voorheen.

Het vonnis volgt binnen twee weken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden