Witlof met kaas en noten

Sonja van de Rhoer

2-3 uien, 2 eetlepels zonnebloemolie of 30 gram boter, 40 gram donkerbruine basterdsuiker, 1 kilo witlof, 200 gram geraspte belegen kaas (of 100 gram geraspte kaas en 100 gram blauwgeaderde kaas), 75 gram gepelde walnoten.

Al is witlof het hele jaar verkrijgbaar, voor mij blijft het een typische herfst- en wintergroente. Witlof wordt tegenwoordig helemaal op water gekweekt in plaats van in een laag aarde. Dit geeft witlof die mooi blank en schoon is, bijna niet gewassen hoeft te worden en bovendien niet meer bitter smaakt. Witlof verkleurt zodra het blad in aanraking komt met daglicht. Vandaar dat het wordt verkocht in kistjes, afgedekt met paars papier.

Reken op 200 tot 250 gram per persoon als u de groente gekookt (in stukjes of heel) of in een ovenschotel (als hele struikjes) wilt serveren. Voor een salade –- heel fijn gesneden – of roergebakken – in de lengte in vieren of in zessen gesneden, in de wok – is 150-200 gram voldoende. Het verwijderen van de kern of pit is in principe niet meer nodig. Het kenmerkende bittertje heeft de teler er de laatste jaren voor het grootste gedeelte uitgeteeld. Houdt u toch niet van het laatste beetje overgebleven bittere smaak, verwijder dan eventuele groene blaadjes van de struikjes. Witlof blijft mooi blank van kleur wanneer er tijdens het koken enkele druppels citroensap aan het kookwater wordt toegevoegd.

Pel de uien en snijd ze in ringen. Verhit de olie of boter, voeg de gesneden uien met de bruine basterdsuiker toe. Bak tot de uien verkleuren en de suiker begint te karamelliseren.

Was het witlof en snijd de struikjes in de lengte doormidden en vervolgens in drieën. Bak het witlof circa 6-8 minuten (even prikken, afhankelijk van de dikte van de struikjes, het witlof moet bijtgaar blijven). Schep al bakkende goed om, zodat ook het witlof karameliseert (bruin en enigszins knapperig wordt door de suiker).

Voeg op het laatst de geraspte en/of verkruimelde blauwgeaderde kaas, zoals Gorgonzola, Danish Blue, Bleu d’Auvergne) toe zodat de kaas net even zacht wordt. Bestrooi met de grof gehakte walnoten en serveer met een gebakken aardappeltje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden