Witlof met appel en blauwe kaas

Witlof is zo'n groente die praktisch het gehele jaar verkrijgbaar is, maar die toch het meest in de wintermaanden wordt gegeten. Voor de variatie deze week een stamppot. De bereidingstijd is circa 35 minuten.

Sonja van de Rhoer

Volgende week krijgt u nog twee recepten met witlof.

Benodigdheden voor vier personen:

11/4 kg bloemige aardappelen (afkokers)

1 dl hete melk zout, peper, kerriepoeder

1 prei

1 kg witlof

2 appelen

40 g boter

1 eetl. honing of gembersiroop

250 g blauwgeaderde kaas (Gorgonzola, Danish blue) of mosterdkaas

4 eetl. crème fraîche

2 eetl. geroosterde zonnebloempitten

Schil en was de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar. Giet ze af en stamp ze met de melk tot een stevige puree. Breng de aardappelpuree op smaak met zout, peper en kerriepoeder.

Maak intussen de prei schoon en snijd deze in ringen. Maak de witlof schoon en snijd deze ringen. Schil de appelen en snijd ze in stukjes.

Verhit de boter en fruit hierin de prei, witlof en appel. Voeg de honing of gembersiroop toe en laat de prei, witlof en appel enigszins karameliseren.

Schep de verbrokkelde blauwgeaderde of de in blokjes gesneden mosterdkaas, prei, witlof en appel door de aardappelpuree en roer de crème fraîche erdoor. Warm de stamppot nog even goed door.

Bestrooi voor het serveren met de geroosterde zonnebloempitten.

Groentevariatie: vervang de prei door een stuk knolselderij of door 250 gram andijvie.

Snelle tip: maak aardappelpuree met behulp van een pakje aardappelpureepoeder. Uw stamppot staat dan in een kwartiertje op tafel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden