Witlof en wilde cichorei zijn dezelfde plant

met dit verschil dat witlof gekweekt wordt in het donker en alleen de bleke spruiten worden gegeten en wilde cichorei als een plant van een meter hoog met onwaarschijnlijk blauwe bloemen langs dijken groeit. Van de cichorei werden de wortels, die een polysaccharide bevatten, in tijden van schaarste gebrand als koffiesurrogaat. Die wortels smaken even bitter als witlof. Vandaar dat ze in Zeeland bittere pee of bitterpeen worden genoemd.

Henk van Halm

Algemener is de verbastering van de naam tot suikerij. De bitterheid voorkomt vraat door planteneters en remt de kieming van sommige schimmels.

De plant is na verwant aan de uit het Middellandse-Zeegebied afkomstige andijvie, die wel eens uit moestuinen ontsnapt en dan schijnbaar wild te vinden is. Het enige verschil met wilde cichorei zijn de breed-eironde bladeren en de onder het bovenste hoofdje verdikte stengel.

De hop is bekend als toevoeging van bier, maar minder als wilde slingerplant, die groeit in zomen van bossen en op spoordijken. De plant staat in volle bloei, met pluimen van stamperbloemen als het mannelijke, met beschubde ' bellen' als het vrouwelijke planten zijn.

In ondiepe sloten bloeien pijlkruid en zwanenbloem, in enigszins brak water heen of zeebies en aan vervuilde wateren lies-en mannagras, tandzaad en wolfspoot.

Naar tropisch Afrika trekkende tuinfluiters zingen onderweg.

Distelvlinders zijn trekkers uit Zuid-Europa en Noord-Afrika, die jaarlijks naar het noorden vliegen. Dit jaar zijn er weinig in ons land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden