Witheet om witte Piet

null Beeld Sinterklaasjournaal
Beeld Sinterklaasjournaal

De Pietse twisten die Nederland splijten, hebben vandaag een vervolg gekregen. Het Sinterklaasjournaal bracht namelijk dan toch een Witte Piet in beeld. Of althans, een Piet-in-opleiding met een paar roetvegen.

Eén ding is zeker: het Sinterklaasjournaal kan het dit jaar nooit goed doen. Gisteren, tijdens de eerste aflevering, verschenen er alleen maar Zwarte Pieten in beeld. Kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper barstte haast van verontwaardiging. "Om te kotsen, echt", tekende een Trouw-verslaggever uit zijn mond op.

Maar vandaag verscheen dan toch de eerste Witte Piet in beeld. En toen was het de beurt aan Geert Wilders om witheet van woede te worden. #nooitmeernaarsinterklaasjournaalkijkendus, tweette hij vanavond.

Die hashtag is nog net niet trending op Twitter, maar #wittepiet is dat wel, en de voor- en tegenstanders vliegen elkaar daar, naar goed nieuw-Hollands gebruik, al de hele avond flink in de haren.

De NTR, die het Sinterklaasjournaal uitzendt, zou waarschijnlijk liever de uitkomst van deze maatschappelijke discussie - of moeten we het een 'maatschappelijk moddergevecht' noemen? - afwachten alvorens zelf stelling te nemen. Maar het programma is, als gevolg van het eigen succes, een van de belangrijkste strijdperken van de Pietse twisten geworden.

En dus bedacht het een verhaallijn, die op het eerste gezicht slim is, omdat hij de discussie ontloopt. De Pieten zijn weg, en er moeten dus nieuwe opgeleid worden. Daarbij moeten ze zo vaak door de schoorsteen springen, dat ze geleidelijk aan vanzelf een kleurtje krijgen. Waarmee de discussie uit de sfeer van ras wordt gehaald.

"Ben ik al helemaal zwart?", vraagt de Piet-in-opleiding. Nee, nog niet echt, antwoordt de pietentrainer. "Maar het belangrijkste is, dat jij door de schoorsteen kunt". En, voegt hij eraan toe: "De kleur van een Piet, dat is maar bijzaak."

Dat, zo wisten ze bij de NTR waarschijnlijk ook wel, was dan weer wishful thinking.

Kijk het Sinterklaasjournaal van vanavond terug via Uitzending Gemist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden