Wit, witter, witst... en dan nog niet tevreden over de tanden

Binnen een uur een stralend wit gebit. Veel mensen willen dat. Tandenblekers doen dan ook goede zaken. Voor sommige van hun klanten is een wit gebit zelfs een obsessie.

Een flonkerend wit gebit is niet langer voorbehouden aan filmsterren uit Hollywood. Steeds meer mensen zoeken middelen om hun tanden te bleken. Van korte sessies in klinieken tot speciale gel van tandartsen, alles wordt uit de kast gehaald voor een stralend gebit.

Ook op de consumentenmarkt verschijnen steeds meer producten om zelf mee aan de slag te gaan. Ondanks allerlei inspanningen blijven sommige blekers ontevreden over de kleur van hun gebit.

Volgens tandenbleekkliniek Wit lijden deze mensen aan 'bleachorexia', ze hebben een obsessie voor tanden bleken. De bleachorexia-patiënt heeft een prima gebitskleur maar neemt hier geen genoegen mee. Hij wil witter dan wit.

De term bleachorexia is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Steeds meer mensen zouden daar obsessief bleken, zodat zij zich kunnen spiegelen aan gebitten van beroemdheden. Ook in Nederland komt het volgens David Pinto, manager van bleekkliniek Wit, steeds vaker voor dat mensen doorslaan.

"Het bleken van tanden wordt steeds normaler. De verschillende make-over programma's en realitysoaps dragen hier zeker aan bij", vertelt Pinto. Het personeel in zijn kliniek schrikt soms van de staat van gebitten. De pr-manager: "Wekelijks komen klanten in de zaak die al spierwitte tanden hebben. Het gaat meestal om mensen die verschillende bleekmethodes hebben toegepast. Bleken kan geen kwaad, maar overmatig gebruik kan leiden tot aantasting van het glazuur."

Tijdens het bleken wordt een laagje gel met waterstofperoxide op de tanden aangebracht. Dit zorgt ervoor dat gekleurde stoffen in de tand ontkleuren. Ook de doorzichtigheid van de tand vermindert, waardoor deze er witter uitziet.

In de kliniek van Wit wordt gebruik gemaakt van een whitening gel met vijftien procent waterstofperoxide. Via een gepatenteerde lamp wordt de gel geactiveerd. Tijdens de behandeling - tot maximaal veertien tinten lichter in een uur - kunnen klanten onderuitgezakt in een stoel naar een dvd kijken.

Het klinkt ideaal, binnen een uur een stralend gebit, maar toch is niet iedereen te spreken over de behandelingen die uitgevoerd worden in dit soort klinieken. Joost Roeters, bijzonder hoogleraar adhesieve tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam, is niet voor snelle bleekmethodes.

"Uit onderzoek blijft dat geleidelijk bleken onder supervisie van een tandarts meer effect heeft. Bij klinieken is de kans op een terugval na één behandeling groter, omdat de tanden minder lang bloot worden gesteld aan de speciale gel.

"Het geeft misschien de snelste verbetering, maar het effect is minder duurzaam en de behandeling is daarom het slechtst voor de portemonnee", zegt Roeters. Via een online boeking betaal je bij kliniek Wit 375 euro. De kosten voor thuis bleken, met een op maat gemaakte bleekmal door de tandarts, komen gemiddeld neer op 150 euro per kaak. Dit is inclusief bleekgel en controle van een tandspecialist.

De hoogleraar heeft niets met de wittetandenhype. Toch begrijpt hij dat steeds meer mensen overstag gaan. Roeters: "De schoonheidslat wordt steeds hoger gelegd, we grijpen daarom iedere kans aan om ons lichaam te verfraaien."

De term bleachorexia gaat wat hem betreft veel te ver: "Een stoornis rondom tanden bleken is echt onzin. Obsessief bleken is niet mogelijk wanneer je bleekt in goed overleg met een deskundige. Aan de hand van een kleurstaal kan hij namelijk laten zien dat de tanden van de cliënt wel degelijk wit zijn en geen bleekbehandeling behoeven."

Volgens Pinto heeft het overmatig bleken juist te maken met een psychologisch effect en kan er wel degelijk een obsessie ontstaan. "De hersenen wennen aan de kleur van de tand waardoor de persoon in kwestie niet meer ziet dat deze spierwit is."

Op steeds jongere leeftijd kloppen mensen aan bij de kliniek. Tevergeefs, want Wit behandelt geen jongeren onder de 18 jaar. De pr-manager: "Jaarlijks komen er minstens tien kinderen die een bleeksessie cadeau hebben gekregen. We leggen dan uit dat de tanden nog niet volgroeid zijn en dat ze beter kunnen wachten."

Op Twitter lijkt tanden bleken populair onder de jongere generatie. Zo ook bij de zeventienjarige Robert Kroeze uit Hattemerbroek. Hij heeft drie jaar lang een beugel gehad. Nu zijn tanden recht staan, wil Kroeze ook een glimmend gebit. Te jong vindt hij zichzelf niet.

"Ik voel me ongelukkiger met gele tanden en zal zelf iets moeten doen om mijn zelfbeeld omhoog te krikken", vertelt Kroeze. Bang voor een verslaving is hij evenmin.

Verzekeraars vergoeden bleken meestal niet
De meeste zorgverzekeraars vergoeden het bleken van tanden niet. Dit komt volgens Erik Hordijk, directeur van www.verzekeringssite.nl, door het feit dat er meestal geen sprake is van een medische noodzaak voor het bleken.

Daarnaast zit er volgens hem ook een lastig verzekeringsaspect aan. "Wanneer het bleken van tanden wordt vergoed, kiezen mensen hier bewust hun verzekering op uit. Vervolgens laten ze zich behandelen en nemen het jaar erop weer een goedkopere verzekering", vertelt Hordijk.

Als de verkleuring van de tanden veroorzaakt is door een wortelkanaalbehandeling, willen sommige verzekeraars een uitzondering op de regel maken. Het gaat dan om inwendig bleken.

Verzekeraar Agis doet dat bijvoorbeeld. "Bij verkleuring door een medische tandheelkundige behandeling krijgt de verzekerde een vergoeding voor bleken. De hoogte hiervan is afhankelijk van de afgesloten tandverzekering", zegt Agis-woordvoerder Femke Theunissen.

Bij FBTO ligt dit anders. Afhankelijk van welke aanvullende tandartsverzekering de klant heeft, krijg hij een bepaald bedrag vergoed. Dit geldt voor zowel inwendig als uitwendig bleken. Als de klant alleen een basisverzekering heeft en onder de 22 jaar is, dan krijg hij het inwendig bleken vergoed.

Concurrent Ohra vergoedt de behandeling van tanden bleken niet, ongeacht of deze voor cosmetische doeleinden is of naar aanleiding van verkleuring door een wortelbehandeling. Op vertoon van de zorgpas kunnen klanten wel korting krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden