Wist Trump van telefoontjes met Moskou?
Een afgeluisterd telefoongesprek plaatst de Amerikaanse president Trump voor lastige vragen. 'Onze spionnen hebben genoeg van deze schimmige Russische connecties.'
De affaire rond de ontslagen nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn ontpopt zich tot een publicitaire nachtmerrie voor president Donald Trump. Maandag zag Trump zich gedwongen Flynn te ontslaan, vanwege een telefoongesprek dat hij voerde met de Russische ambassadeur in de VS, op het moment dat Barack Obama nog president was. Al sinds zijn verkiezingscampagne wordt Trump achtervolgd door verhalen over heimelijke banden met Moskou.
Wat is precies het probleem met het telefoontje van Flynn?
Obama kondigde op 29 december sancties af tegen Rusland en zette 35 Russische diplomaten uit, vanwege vermoede Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingsstrijd. De Russische president Vladimir Poetin nam toen, opvallend genoeg, geen tegenmaatregelen. Critici vermoedden destijds al dat de Russische sterke man in het geheim van Trump de toezegging had gekregen dat hij de sancties na zijn aantreden ongedaan zou maken. Toen onlangs uitlekte dat Flynn op de dag waarop Obama de sancties afkondigde belde met de Russische ambassadeur, zagen zij daarin een bevestiging van dat vermoeden.
Flynn ontkende aanvankelijk dat hij met de ambassadeur over de sancties sprak, maar heeft inmiddels toegegeven dat hij dit wel degelijk deed. Wat precies de strekking was van het telefoontje is nog niet onthuld, maar het gesprek is afgeluisterd door een Amerikaanse inlichtingendienst.
Wist Trump van het gesprek?
Dat is de hamvraag. Wat wist Trump precies? Wanneer wist hij iets? En wat deed hij vervolgens? Volgens een oude Amerikaanse wet is het voor een burger, wat Flynn nog was toen hij het telefoongesprek voerde, verboden om diplomatie te bedrijven namens de VS. Het Witte Huis bezweert desondanks dat Flynn niks illegaals heeft gedaan, maar dat het vertrouwen in hem te veel is beschadigd. Flynn zou vicepresident Mike Pence hebben voorgelogen over het telefoongesprek.
Hadden andere Trump-mensen ook contact met Russische functionarissen?
Volgens CNN en The New York Times wel. Deze gezaghebbende Amerikaanse media onthulden gisteren op basis van bronnen binnen de inlichtingendiensten dat campagnemedewerkers van Trump in de aanloop naar de verkiezingen herhaaldelijk contact hadden met hoge functionarissen binnen de Russische inlichtingendiensten. Amerikaanse veiligheidsdiensten zouden deze gesprekken hebben onderschept tijdens routineonderzoek naar Russische functionarissen.
Hoe kwamen Trumps medewerkers aan deze contacten?
Onder Trumps getrouwen zijn meerdere mensen die zaken hebben gedaan in Rusland. Het is op zich niet zo gek dat zij, misschien zonder het te weten, in contact zijn gekomen met Russische spionnen. Want de inlichtingendiensten zijn diep ingebed in samenlevingen van landen als Rusland en Oekraïne. "Deze mensen dragen geen badges waarop staat 'Ik ben een Russische inlichtingenfunctionaris'", reageerde Paul Manafort, oud-campagnevoorzitter van Trump, in The New York Times.
Maar Amerikaanse inlichtingendiensten zijn ervan overtuigd dat Moskou middels de verspreiding van nepnieuws en het hacken van de Democratische partij heeft bijgedragen aan de overwinning van Trump. Dat maakt contacten tussen Team Trump en Russische inlichtingendiensten in potentie explosief. Ook al melden de bronnen van The New York Times dat zij tot nu toe geen bewijs hebben gezien voor betrokkenheid van Trumps mensen bij de Russische inmenging.
Waarom lekt dit nu allemaal uit?
Experts zien er een aanwijzing in voor de toenemende bezorgdheid binnen de inlichtingendiensten over Trump en diens entourage. 'Onze spionnen hebben genoeg van deze schimmige Russische connecties en ze beginnen terug te duwen', schreef John Schindler, een oud-analist van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, zondag in de Britse krant The Observer. En de veiligheidsdiensten lijken inmiddels enig succes te boeken: het gemor in het Congres groeit.
undefined
rusland gelooft niet in trumps harde uithalen
De Amerikaanse president Trump doet er alles aan om te bewijzen dat de banden met de Russen niet zo hecht zijn als iedereen denkt. 'De Krim is ingenomen door de Russen tijdens het presidentschap van Obama. Was Obama te soft?', twitterde hij gisteren. De opmerking sluit aan bij Witte-Huis-woordvoerder Sean Spicer die een dag eerder zei dat Rusland de Krim terug moet geven aan Oekraïne. De kritiek valt niet goed in Moskou. President Poetin had andere verwachtingen van het presidentschap van Trump, die tijdens zijn verkiezingscampagne nog verkondigde graag te willen samenwerken met de Russen in Syrië en er zelfs op hintte dat hij de Krim zou erkennen als deel van Rusland. Trumps standpunt is inmiddels veranderd, maar Moskou trekt zich daar niets van aan. "Wij geven ons grondgebied niet terug", reageerde Maria Zacharova, woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken. Het Kremlin wijst erop dat een overweldigende meerderheid (96,6 procent) op de Krim in een referendum voor inlijving door Rusland heeft gestemd. Er was veel kritiek op die overhaast georganiseerde volksraadpleging omdat internationale waarnemers niet welkom waren. Het ter sprake brengen van de annexatie van de Krim ligt gevoelig omdat Poetin zijn populariteit daar momenteel aan te danken heeft. Daarom wees Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov onmiddellijk de suggestie van de hand dat Trump en Poetin tijdens een eventuele ontmoeting het onderwerp zullen bediscussiëren. Ondanks Trumps harde uithalen in de richting van Rusland, zijn de Kremlin-analisten er nog altijd van overtuigd dat de banden op termijn weer worden aangehaald. Politiek-analist Sergej Markov zei het zo tegen The Moscow Times: "Trump zet de goede relatie met Rusland tijdelijk op het spel om zijn positie te versterken. Met de opmerkingen over de Krim probeert hij onder de druk van het Amerikaanse Congres uit te komen. Dat probeert zijn programma te saboteren."
undefined