Wisselwerking met publiek stuwt Wüst tot grote hoogte

De gedachte aan Collalbo boezemde Ireen Wüst voor de slotafstand geen vrees in. Het was het vooruitzicht aan de traditionele ereronde in de arrenslee, die haar ondanks ’de chaos van gaaf en leuk’ even deed huiveren.

Dat ze net als tijdens de EK allround ook op de WK haar riante voorsprong uit handen zou geven, achtte ze gezien haar grootse vorm onwaarschijnlijk. Ze had het gevoel dat dit hét weekeinde van haar leven was waarin werkelijk alles klopte. „In een carrière kan je er daar maar een paar van hebben, daarom ben ik zo blij dat dit uitgerekend in een vol Thialf is gebeurd.”

Nee, het was een ander ’gevaar’ dat voor haar opportuun werd. „Ik ben allergisch voor beesten. Zelfs van een hamster heb ik last, zeker als het hooikoortstijd is.”

Wat dat betreft koos de Brabantse van Friese afkomst in haar prille jeugd voor de juiste sport. De rondgang achter de derrière van een edele viervoeter deerde haar dan ook niet echt. „Ik pak wel een pilletje”.

De apotheose van haar „droomweekeinde” wilde ze zich niet laten ontnemen. Haar olympische triomf op de drie kilometer noemde ze uniek vanwege het onverwachte aspect en de zeldzaamheid van een vierjaarlijkse titel. „Maar drie dagen lang Thialf op zijn kop zetten, dat is qua sfeer en ambiance tien keer mooier. Zeker omdat ik dat kon terwijl alle ogen op mij waren gericht. In Turijn was ik niet meer dan een gevaarlijke outsider.”

Het was de wisselwerking met het publiek, die haar tot grote hoogte bracht. „Dit publiek haalt het beste in je naar boven. Al lijd je nog zoveel pijn, een goed rondje pers je er onder deze omstandigheden altijd nog wel uit.”

Een maand geleden in Collalbo was dat anders. Ook op de EK begon ze aan de slotafstand met een riante voorsprong, met veertien seconden zelfs groter dan de elf tellen van gisteren. Toch gaf ze die op de vijf kilometer uit handen en viel de titel als een geschenk in de schoot van de Tsjechische Martina Sablikova.

In Collalbo was geen legioen van 11.000 fans aanwezig, en werd er bovendien gereden op buitenijs. Veranderende ijsomstandigheden en wind legden genadeloos een zwakte bij Wüst bloot: ze kan haar slag niet aanpassen aan gewijzigde omstandigheden.

Wüst is geen natuurtalent als Kramer, die een breed arsenaal aan slagen en technieken op het ijs kan loslaten. Ze moet het hebben van werken en van een techniek, waarmee ze onder leiding van Gerard Kemkers de afgelopen twee jaar ver mee is gekomen. Ze profiteerde daarbij van de samenwerking met ploeggenoten Renate Groenewold (de wereldkampioene van 2004 haakte zaterdag ziek af) en de met een zesde plaats verrassend doorgebroken Paulien van Deutekom.

De olympische kampioene van Turijn legde dit seizoen het accent op de sprint en is van daar uit alle afstanden gaan beheersen. De ontketende Wüst opende het toernooi met een riant persoonlijk record (38,44) op de 500 meter en liet daar een oppermachtige tweede dag op volgen.

Vooral de wijze waarop ze Anni Friesinger in een direct duel op de 1500 meter met een wereldbeste tijd op laaglandbanen deklasseerde maakte indruk. „Ik heb Anni niet gezien”, zei de rijdster die een week eerder het Duitse fenomeen voor het eerst had verslagen.

De lange afstanden hebben niet te lijden gehad onder de aandacht voor de sprint. Op de drie kilometer ging het in Calgary gereden persoonlijke record eraan en tijdens de afsluitende vijf kilometer hoefde ze geen moment een aanval van Friesinger te vrezen. Integendeel, ze reed zelfs van haar voornaamste concurrente weg.

Friesinger, alleskunner, drie maal wereldkampioene allround, is vol bewondering voor Wüst. Ze beschouwt de nieuwe titelhouder als een soortgelijke rijdster als zichzelf, „een sprintster die ook goed lange afstanden kan rijden”.

„Ik vergelijk Ireen met mij op mijn leeftijd, al was ik zestien toen ik Worldcups reed en is zij wat later ingestapt. Maar het is nu zoveel moeilijker geworden met professionele ploegen en ontwikkelingen die elkaar in snel tempo opvolgen. Ze zit in de beste ploeg ter wereld, dat helpt zeker.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden