Wisselvalliger, met stevige buien

JORALF QUIST

De afgelopen maanden had Nederland, onder invloed van stevige hogedrukgebieden, droog en vrij zonnig weer. Dit beeld behoort in ieder geval de komende week tot het verleden. Vanuit Scandinavië breidt een lagedrukgebied steeds verder uit in onze richting. Dat brengt ons meer bewolking, enkele stevige buien en ook lagere temperaturen. Zeker op zondag is het, met maxima tussen 12 en 16 graden, aan de frisse kant.

Vandaag begint in ieder geval vrij zonnig. In de middag ontstaan er wel stapelwolken, die vooral in het binnenland uitgroeien tot een enkele bui. In de kustgebieden blijft het droog. De temperatuur loopt op tot aangename waarden: 17 tot 20 graden in grote delen van het land. Alleen in het noordwesten is het met 14 graden aan de frisse kant. De wind is zwak, aan zee matig en waait uit het westen.

Vanavond en vannacht is het droog en vrij helder. De wind neemt in kracht af en in het binnenland kan er lokaal een enkele mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur ligt tussen 7 graden in het binnenland en 10 graden aan zee.

Vanaf morgen neemt de wisselvalligheid toe. Een storing trekt vanuit het westen over. Er is veel bewolking en verspreid over de dag vallen er enkele buien. De temperatuur ligt tussen 14 en 17 graden bij een matige noordwestenwind.

Ook op zondag is er veel bewolking en komen er buien voor. Door de stevige noordwestenwind wordt het bovendien voelbaar frisser: 12 tot 16 graden.

De dagen daarna blijft het licht wisselvallig weer. Er is zeker ruimte voor de zon, maar iedere dag ook kans op een bui.

De eerste dagen na het weekend liggen de maxima rond 15 of 16 graden. Richting het einde van de werkweek lijkt de temperatuur weer iets op te lopen en wordt het mogelijk weer wat droger.

Extremen op 13 mei
Hoogste maximum: 30,6 in 1945

Laagste minimum: 0,2 in 1941

Meeste neerslag: 23 mm in 1915

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden