Wisselvallig zomerweer

JORALF QUIST

Voorlopig ligt er geen stabiel zomerweer in het verschiet en is het over het algemeen vrij koel met af en toe een bui. In het weekend positioneert zich wel een hogedrukgebied ten westen van ons land, maar dit resulteert nog niet meteen in warmer weer. De noordelijke stroming maakt het dan juist nog wat frisser.

Vandaag begint de dag lokaal met wat nevel of mist, maar deze lost met het opkomen van de zon vrij snel op. In de eerste helft van de ochtend zijn er zonnige perioden. Later in de ochtend en in de middag ontstaan er stapelwolken die uitgroeien tot buien, soms met een klap onweer. Desondanks wordt het toch nog 20 graden op de Wadden tot 24 graden in Limburg en de Achterhoek.

Vanavond en vannacht nemen de buien in intensiteit af en wordt het overal droog. Er zijn dan wolkenvelden, afgewisseld door opklaringen met in het binnenland kans op nevel of mist.

Morgen is er ruimte voor zon, later afgewisseld door stapelwolken. Er is opnieuw kans op een bui, maar deze is minder groot dan vandaag. De wind draait naar het noordwesten en trekt iets aan. De temperatuur valt dan ook wat lager uit: 18 graden in het noordelijk kustgebied tot 23 graden in het binnenland. Het weekeinde verloopt bewolkt en er is een kleine kans op een spat regen. Met maxima van 18, hooguit 19 graden is het bovendien koel. Na het weekeinde komen we onder invloed van een hogedrukgebied. De kans op een bui is klein, maar de temperatuurverwachting is zeer onzeker. Afhankelijk van de exacte positie van het hogedrukgebied komt Nederland in een overwegend noordelijke stroming of juist in een meer zuidelijke stroming. In het eerste geval blijft het aanhoudend koel en vrij droog zomerweer met veel bewolking. In het tweede geval loopt het kwik op, mogelijk tot zomerse waarden, en is er meer ruimte voor zon.

Extremen op 28 juli:
Hoogste maximum: 35,6¿ in 1911

Laagste minimum: 5,3¿ in 1920

Meeste neerslag: 22,3 mm in 1925

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden