Wisselvallig Hoek tot wanhoop gedreven

HOEK - Sinds het vertrek van trainer Martin Jol kwam Scheveningen niet verder dan een gelijkspel (3-3, Katwijk) en een nederlaag (1-2, Rijnsburgse Boys). Dat bood Hoek zaterdag de kans de eerder ongenaakbaar geachte positie van de landskampioen bij de voetbalamateurs aan te tasten. Na 90 minuten in de Zeeuwse klei liet de soevereine koploper echter geen misverstand bestaan over de machtsverhoudingen: 1-4.

PETER WILSCHUT

Vanaf de eerste minuut bepaalde Scheveningen het gezicht van de voor neutrale kijkers onaantrekkelijke wedstrijd. John Blok benutte na een kwartier koppend de eerste kans: 0-1 uit een corner. Die stand nodigde de kampioen uit tot het geliefkoosde spelletje, waarbij twee motto's gelden. Het eerste is “zolang de tegenstander de bal niet heeft, is-ie ook niet gevaarlijk”. Martin Jol heeft zijn ploeg bedreven gemaakt in het spelen op balbezit. Wordt er toch balverlies geleden, dan treedt motto twee in werking: “wacht de vijand geduldig op totdat deze een fout maakt”. Compact spelend en met veel mensen achter de bal wordt de tegenstander daartoe welhaast gedwongen. Gebeurt het niet in de opbouw dan wel in het lijf-tegen-lijf-gevecht met de mannetjesputters in de laatste lijn. Die twee motto's hebben onder het bewind van Jol talloze tegenstanders tot wanhoop gedreven. En zo verging het zaterdag ook Hoek.

In de eerste helft gaf Scheveningen precies één kans weg. De bezoekers sloegen op slag van rust zelf wel toe. Linkerspits Reggie Martina boekte meterwinst in een onvervalste counter, waarna Ron de Jager mocht afmaken: 0-2. Tien minuten na de pauze riep Hoek de nederlaag over zich af, toen middenvelder Franky Standaert ter hoogte van de middenlijn zijn tweede (domme) gele kaart incasseerde. De man-meer-situatie werd door Scheveningen aangegrepen om halverwege het tweede bedrijf via Martina 0-3 aan te tekenen. Scheveningen geloofde het nadien wel, liet Hoek via invaller Lambert op 1-3 komen, maar accentueerde het vormverschil via een fantastisch slotakkoord in de vorm van een stiftbal van Frans Danen (1-4).

De demonstratie van Scheveningen ten spijt was er zaterdag een verarming van het concept waarneembaar. Waar het team normaliter kracht ontleent aan positiewisselingen in alle linies, heeft interim-trainer Cock Jol het team min of meer vastgezet. Frans Danen is doorgaans in zijn element als vrije middenvelder. Tegen Hoek speelde hij libero en bleef voor rust zelfs consequent achter zijn verdedigers. Robin Knoester, al even vrijgevochten, bestreek nu de linkerflank. Eenzelfde rol in de 4-4-2 was op rechts weggelegd voor René van Oosten. Het maakte Scheveningen niet minder balvast, maar wel meer voorspelbaar in de uitvoering. Een ploeg met meer vorm dan Hoek zal die stap terug bij Scheveningen op waarde schatten. Over het interimschap van Cock Jol zei voorzitter De Roos zaterdag: “Wij zijn als bestuur nog niet gekomen tot overleg over de vraag hoe we de vacature Martin Jol willen opvullen. Voorlopig neemt Cock Jol waar.”

Hoek kan na de afdelingstitel van het vorig jaar maar niet afrekenen met de wisselvalligheid. Zes overwinningen en vijf nederlagen onderstrepen het gebrek aan balans. Tegen Scheveningen was de defensie niet alert, werd het middenveld overtroefd en kwamen de spitsen domweg niet aan de bal. Terwijl de selectie die trainer Ballegeer ter beschikking staat op papier weer sterker is dan vorig jaar. Zaterdag wisselde de coach al na een half uur zijn laatste aanwinst, Serge van de Walle (ex-Cercle Brugge, België) in. “Ik had een verdediger over en Van de Walle is er het laatst bijgekomen”, verklaarde Ballegeer die pijnlijke wissel. Het werd hem door de debutant zichtbaar niet in dank afgenomen, maar Ballegeer repliceerde: “Hij komt uit het profmilieu, maar reageerde onprofessioneel. Zelfs bij een fout mijnerzijds, hetgeen niet aan de orde was, moet hij die accepteren.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden