Wisselvallig en te koud

Onder invloed van een imponerende hoeveelheid Canadese (bovenlucht)kou is in de regio IJsland een actieve depressie tot ontwikkeling gekomen. Het frontensysteem van het tot 982 hPa uitdiepende laag (gistermiddag stormweer aan de IJslandse zuidkust) komt vandaag over de Noordzee dichterbij. Voor het noorden van het land betekent dit dat de kans op wat regen in de loop van de dag toeneemt, in het zuiden blijft het droog. Daar laat ook de zon zich nog enige tijd zien. De wind is matig, in de kustgebieden waarschijnlijk meestentijds krachtig uit het westen tot zuidwesten. De temperatuur loopt op naar maximaal 9-10 graden. Morgen 'golft' het koufront van de depressie over ons land. Daardoor overheerst de bewolking en is er kans op wat (mot)regen. In het temperatuurverloop komt weinig verandering, de zuidwestenwind neemt iets in kracht af. Tijdens het weekeinde zou de temperatuur wat moeten gaan oplopen, of dat zaterdag ook daadwerkelijk gebeurt is twijfelachtig. Bewolking en regen van een frontale golf lijken zich overdag namelijk op ons land te concentreren. Ook begin volgende week, wanneer de wind uit het noordwesten gaat waaien, blijft een temperatuurstijging uit.

Gisternacht heeft het in het binnenland flink gevroren. Op de vliegbasis Twenthe werd het -4,2, nabij de grond -7,7º. Tijdens de ochtend waren er enkele winterse buien (grote vlokken in Venhuizen), 's middags was het meest droog maar in de transparante poollucht bleven de maxima laag, meest beneden 10 graden (Heemskerk 7,7).

In meer dan 40 jaar is maart in Noorwegen niet meer zo koud geweest. De gemiddelde landelijke afwijking bedroeg 3,5º, voor het laatst kende maart 1962 een grotere temperatuurafwijking. Vanaf 1900 is maart in totaal slechts vijf keer kouder geweest. De laagste gemiddelde temperaturen deden zich, zoals te doen gebruikelijk, voor in de provincie Finnmark. Suolovuopmi en Sihcajavri kwamen uit op gemiddeld -14,3º, de afwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde bedroeg respectievelijk -4,5 en -3,0º. Verder kwam Kautokeino uit op -14,1º (afwijking -3,0º). De laagste temperatuur die in maart op het Noordelijk Halfrond is gemeten bedraagt -53,9º op de 3de in het Siberische Ojmjakon, het warmst werd het in La Calera, Mexico met 45,0º op de 30ste. Landen als India en Bangladesh, die tijdens de afgelopen winter opmerkelijke koude perioden kenden, gaan alweer gebukt onder de gebruikelijk hitte die voorafgaat aan de moesson. In Bankura, India werd op 26 maart 42,6º gemeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden