Wisselvallig en frisser

Na de lichtgewichten Josephine, Kyle, Laura, Marco en Nana, is er in de Atlantisch-Caribische regio weer een sterke orkaan tot ontwikkeling gekomen. Het gaat om Omar, die zich gisteren ophield boven het oostelijk deel van de Caribische Zee met gemiddelde windsnelheden omstreeks 120 km/uur. Het centrum van Omar werd om 8 uur plaatselijke tijd (14 uur bij ons) gelokaliseerd op 425 kilometer ten zuidzuidwesten van San Juan, Puerto Rico. Omar trekt naar het noordoosten en kan vandaag orkaanwinden en zware regenval veroorzaken op de Bovenwindse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Het is niet uitgesloten dat Omar kortstondig de status major hurricane (categorie 3) bereikt. De afgelopen dagen zorgde Omar, die in 24 uur tijd is uitgegroeid van tropische depressie tot orkaan, voor veel regen op de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao en in delen van Venezuela. Ondertussen is ter hoogte van de Hondurese kust een volgende tropische depressie aangekomen. Er is een kleine kans dat deze ‘waterdrager’ kortstondig uitgroeit tot de tropische storm Paloma.

Na het zachte weer van de laatste tijd krijgt het Noordzeegebied vandaag te maken met koude, polaire lucht. De koude luchtmassa’s circuleren rond een depressie boven de Noorse Zee. Op de meeste plaatsen wordt het niet warmer dan 12 graden, in buien kan het kwik wegzakken naar een graad of 8. De buien vallen eerst gegroepeerd langs een koufront. Later komt de zon nu en dan tevoorschijn, maar de atmosferische bovenkamer is ondertussen afgekoeld tot beneden -25 graden (5 kilometer). Dan ontstaan buien die van hagel en onweer vergezeld kunnen gaan. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig, in het Waddengebied enige tijd hard.

Vrijdag vallen vooral in het noorden/noordoosten enkele buien. Elders wolkenvelden, ook wat zon en maximaal een graad of 12. De west- tot noordwestenwind is meest matig. Zaterdagnacht koelt het flink af: in het zuidoosten tot lokaal 3 graden. Overdag kan een enkele bui vallen, de meeste plaatsen houden het dankzij Europese hogedruk droog. Ook zondag zijn de regenkansen klein en loopt de temperatuur plaatselijk tot 15 graden op. Na het weekeinde wordt het opnieuw wisselvallig, in welke mate is onzeker. Dat hangt mede af van de koers die Omar (getransformeerd tot een ‘gewone’ depressie) gaat volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden