Wisselende contacten en betaalde seks geen grond meer voor gratis test

Mensen die wisselende seksuele contacten hebben of prostituees bezoeken, kunnen geen gratis soa-test meer krijgen bij de GGD. Volgens staatssecretaris van volksgezondheid Van Rijn hebben ze relatief weinig last van seksueel overdraagbare aandoeningen. De overheid beschouwt hen niet meer als risicogroepen.

Voorheen kon bijna iedereen bij de GGD terecht voor een gratis soa-test. Omdat de staatssecretaris wil bezuinigen, moeten de meeste mensen nu naar de huisarts als ze die test willen doen. De kosten, tussen de 110 en 200 euro, moeten ze dan zelf betalen. Dat geldt niet voor bijvoorbeeld homoseksuelen, jongeren en mensen die symptomen van een soa hebben.

Rutgers WPF, het kenniscentrum over seksualiteit, vindt het goed dat de regels worden aangescherpt. De organisatie zegt dat er de afgelopen jaren mensen naar de GGD kwamen die niet bij een risicogroep horen, maar die niet voor de test wilden betalen. Dat gebeurde volgens het kenniscentrum soms zelfs op advies van de huisarts.

Gaan mensen nu niet liegen om toch een gratis test te krijgen? De GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) denken dat dat in praktijk zal meevallen. De GGD probeert het liegprobleem te ondervangen door gesprekken met patiënten te voeren voordat tests worden gedaan. Maar niet alle regionale afdelingen van de GGD hebben daar altijd tijd voor.

Het RIVM benadrukt dat het voor weinig mensen nodig is te liegen. Mensen die zich laten testen hebben volgens het instituut vaak meerdere risicofactoren. Mensen die verschillende bedpartners hebben, kunnen bijvoorbeeld ook symptomen van een soa hebben. Dan komen ze toch in aanmerking voor een gratis test.

De GGD en Soa Aids Nederland maken zich wel zorgen over wat de kosten van soa-tests met mensen doen. "We zijn bang dat mensen zich niet laten testen als het geld kost", zegt Martine Boer van de GGD. "Het bewaken van seksuele gezondheid wordt dan een kwestie van geld. Dat zou verkeerd zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden