Wisenten stapje voor stapje terug in natuur

Na Kennemerduinen heeft nu ook De Maashorst weer Europese bizons

Een fris zonnetje, een grote zilveren vrachtwagen met open deuren, een uitgestrekt grasveld en zo'n tachtig toeschouwers. Muisstil moeten ze eigenlijk zijn, maar het duurt lang, erg lang, voordat de wisenten die in de vrachtwagen zitten hun nieuwe woonplaats betreden.

De wisent, of Europese bizon, wordt geïntroduceerd in de Maashorst, een natuurgebied van bijna vierduizend hectare vlakbij het Brabantse Uden. Honderden jaren geleden graasden er volop wisenten in dit gebied, maar door de jacht verdween het grootste landzoogdier van Europa uit het wild. In 1927 waren er nog maar 54 dieren over, in gevangenschap. Dankzij succesvolle fokprogramma's zijn er nu meer dan vijfduizend wisenten, waarvan er ongeveer drieënhalfduizend in het wild of semi-wild leven, zoals nu in De Maashorst.

Nu komen er vier, later nog zeven wisenten naar het natuurgebied, waar ze het komende jaar mogen wennen op tweehonderd hectare.

De enorme dieren laten zich niet zomaar de vrachtwagen uit jagen. De eerste komt met veel gerommel en gestamp naar buiten, rent een stuk en staat dan stil. Als een fotomodel draait hij zijn kop, dan slentert hij verder zijn nieuwe woongebied in. Een dik kwartier later volgt zijn maatje, die na een korte demonstratie galopperen ook het veld gaat verkennen. De dieren zijn groot. Zachtaardig door hun dikke vacht, intimiderend door hun grote kop, horens en harige bochel.

De kudde wisenten in De Maashorst is niet de eerste in Nederland. Die graast sinds 2007 in het Kraansvlak in de Kennemerduinen, vlakbij Haarlem. Daar komen enkele wisenten vandaan die nu in De Maashorst rondlopen. Ook op de Veluwe zullen dit jaar wisenten worden geïntroduceerd.

Een aantal toeschouwers besluit niet meer te wachten op wisent drie en vier, zij hebben hun plaatjes geschoten en keren terug naar Natuurcentrum De Maashorst. Daar wordt het glas geheven: de wisent is terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden