update

Winterweer leidt tot ongelukken, vertragingen én sneeuwpret

null Beeld ANP
Beeld ANP

De sneeuw en gladheid hebben tot meerdere ongelukken geleid. Het winterse weer veroorzaakte bovendien wisselstoringen, waardoor treinen met vertraging reden. Eindhoven Airport ging dicht vanwege mist.

Redactie

In verband met deze mist zijn er zondag na 10.40 uut geen vluchten meer vertrokken en geland van en op Eindhoven Airport. Volgens een zegman waren de passagiers op de hoogte gebracht. In totaal zijn 25 uitgaande vluchten naar onder andere Barcelona en Faro geannuleerd. Binnenkomende vluchten zijn omgeleid naar Keulen, Maastricht en Schiphol.

Eerder in het weekend veroorzaakte het winterse weer vooral in het westen en midden van het land problemen in het verkeer. Zo waren er aanrijdingen op de A4 ter hoogte van Rijswijk, op de A12 bij Nootdorp en op de A27 bij Houten. In onder meer Nijkerk, Middenbeemster, Ter Aar, Boskoop en Breezand belandden auto’s in de sloot.

Ook de spoorwegen ondervonden last van de winterse neerslag. Zo reden geen treinen tussen Utrecht en Schiphol en geen intercity’s tussen Amsterdam en Almere wegens een wisselstoring. Aan het begin van de middag waren die storingen voorbij.

De sneeuwbuien begonnen zaterdag halverwege de avond en zorgden voor veel gladheid. Via het noorden van het land hebben de buien inmiddels Nederland verlaten.

Landelijke strooiactie

De winterse neerslag was voor Rijkswaterstaat aanleiding de eerste grote landelijke strooiactie van dit winterseizoen uit te voeren om gladheid op de wegen tegen te gaan. Rijkswaterstaat registreerde 25 ongevallen op de rijkswegen die zijn gerelateerd aan de gladheid, vooral in het westen van het land. Het ging veelal om eenzijdige ongevallen.

Honderden strooiwagens hebben inmiddels 9 miljoen kilo zout uitgestrooid. De dooi is ingezet. In de loop van de middag ging de temperatuur overal omhoog, waardoor de sneeuw op veel plekken weer grotendeels uit het straatbeeld is verdwenen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden