Het consult

Wintertenen dopen in urine, of preiwater drinken: deze tips van oma werken volgens u echt

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Oma weet raad bij kwalen, schreven we vorige week. De lezer ook, blijkt nu.

Marco Visser

Na de vorige aflevering van Het Consult kwamen er flink wat tips binnen bij de gezondheidsreactie. Het onderwerp was: gezondheidstips van oma. Die bleken niet altijd te werken. Althans, de effectiviteit was niet altijd wetenschappelijk aangetoond.

Dat hoeft ook helemaal niet, reageert een lezer. Er is nog altijd zoiets als het placebo-effect. “Al die tips van oma opvolgen zou dus wel degelijk een positief effect kunnen hebben, alleen al omdat de patiënt erin gelooft.”

Dat geloof in het placebo-effect wordt treffend geïllustreerd door een lezer die een middel weet tegen wintertenen. “Dan moesten we ‘s morgens in een pot plassen en daar de tenen in dopen. Voor mijn gevoel hielp het.”

Azijn

Diverse lezers hadden hun eigen remedie tegen de kalknagel. “Iedere dag even met de kalknagel in azijn”, schrijft een lezer uit Staphorst. Zij kreeg dit advies van een pedicure. Uit Gronsveld kwam het bericht dat terbinafine, een wetenschappelijk bewezen effectief middel tegen kalknagels, helemaal niet nodig is. Er zijn volgens de lezer veel betere alternatieven. Een voetroller met natuurlijke kruiden bijvoorbeeld, die bij de drogist verkrijgbaar is. En dan “zoveel mogelijk thuis op blote voeten lopen of dunne, katoenen sokken dragen.” Zeep kan ook schadelijk zijn, stelt de lezer. Volgens haar kan je de voeten, net als de rest van het lichaam, het best wassen met zuivere badcrèmes zonder chemische toevoegingen.

Nu het toch over schimmels gaat: die kunnen ook in de darmen zitten. Daar heeft de lezer uit Gronsveld ook een middel voor: het kruid Puro Pau d’Arco. “Dit kruid is afkomstig van de binnenbast van de boom Puro Pau d’Arco (groeit in Midden- en Zuid-Amerika). Deze bezit een krachtig werkende stof die schimmels in de darm neutraliseert en of doet uitdrogen.”

Preiwater

Een lezer uit Den Hoorn gebruikt de krachten van de ui. Dit bolgewas is volgens haar een prima basis voor hoestsiroop. Het recept: “Maak de ui schoon en boor er met de appelboor een gat in. Vul dat met bruine suiker, leg het afgedekt in een schaaltje een nachtje in de koelkast en de volgende ochtend ligt er uiensiroop om de ui heen. En geef dat per theelepeltje. Onze kinderen waren vroeger altijd heel snel van de hoest af. En zij vonden het nog lekker ook.”

Uit Wirdum komen tips tegen blaasontsteking, reuma en droge handen. De blaasontsteking verdwijnt door het drinken van preiwater. Dat maak je door de prei te koken en het kookwater op te drinken. Reuma is te behandelen met een smeersel van klitwortel. “Klitwortel wordt op zo puur mogelijke alcohol gezet. Na een paar weken is het smeersel klaar voor gebruik. Blijft jaren goed.” Droge handen gaat deze lezer tegen met een smeersel van bijenwas en koolzaadolie. “Het laatste middel helpt zeker; je krijgt prachtig glanzende handen. En ze zijn een poosje niet droog. Maar wel glad van de was en olie.”

Sint-Janskruid

Tot slot een verhaal over Sint-Janskruid. “Mijn schoonvader maakte allerlei medicinale middelen uit de natuur”, schrijft een lezer uit Hattem. “Hij deelde die uit aan zijn kinderen. Zo ook Sint-Jansolie. Ik was een beetje argwanend tot ik drie vingers tussen een dichtgeslagen autoportier kreeg. Met tranen van de pijn reden we naar huis. Daar pakte ik het flesje en smeerde het op mijn zere vingers. Na een paar minuten was de pijn over. Het verdrijft de pijn bij kneuzingen en brandwonden. Alleen uitwendig gebruiken.”

De tips die hierboven staan zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. We raden dan ook niets aan, maar geven het u graag even mee. En zoals een lezer al opmerkte, er hoeft niet altijd wetenschappelijk bewijs te zijn voor de effectiviteit van een middel. Soms werken ze gewoon.

Lees ook:

Oma heeft niet altijd gelijk: vijf gezondheidstips onder de loep

Bij alledaagse kwaaltjes weet oma vaak wel raad, maar welke raad moet je opvolgen en welke niet? Vijf gezondheidstips van grootmoeder onder de loep.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden