Wintertemperatuur Noordpool voor tweede keer ooit boven nul

Kongs Fjord in SpitsbergenBeeld afp

Sinds het begin van de metingen is de temperatuur op de Noordpool 's winters slechts één keer boven het nulpunt gestegen. Tot vandaag, want in de loop van de dag werd er een temperatuur van nul graden gemeten. Dat is maar liefst dertig graden warmer dan gemiddeld in deze periode van het jaar.

Een lagedrukgebied dat zaterdag nog zorgde voor vernietigende tornado's in de Verenigde Staten, bevindt zich nu boven IJsland. Deze depressie 'explodeerde' vandaag en veroorzaakte een IJslandse storm die tot wel 120 kilometer per uur haalde, dat is de kracht van een oorkaan. Deze stormen komen vaker voor in de winter, maar zijn zelden zo hevig als deze.

Deze grote depressie boven IJsland zorgt voor een warme wind, die waait vanaf de Azoren tot de Noordpool en zorgt voor een flinke temperatuurstijging op het topje van de aarde. Volgens Jaco van Wezel, meteoroloog van Weeronline, hebben de hoge temperaturen daar geen grote gevolgen. "Zolang het een incident is en de temperatuur net boven nul blijft, zal het allemaal wel meevallen."

Hogedrukgebied als tegenwicht
Het lijkt er dan ook niet op dat de warmte op de Noordpool lang zal blijven hangen. Volgens Van Wezel vormt zich boven Scandinavië een hogedrukgebied dat zal zorgen voor 'normaler' weer. "Dan waait die wind niet meer vanuit het zuiden richting de Noordpool", zegt hij. "Grote kans dus dat het in het begin van volgende week weer afkoelt."

De storm kan wel nare gevolgen hebben voor het noorden van Groot-Brittannië. Delen van Schotland, Engeland en Wales werden afgelopen week al zwaar getroffen door overstromingen en dat lijkt nog erger te worden. "In deze gebieden kan de komende week wel honderd millimeter regen vallen", zegt Van Wezel. Volgens Milieuminister van Schotland Rory Stewart gaat dit grote problemen opleveren. "Nooddiensten en vrijwilligers krijgen zo geen tijd om op adem te komen zich goed voor te bereiden", zei hij tegen de BBC.

Nederland
Van Wezel denkt dat Nederland voorlopig nergens last van krijgt. Door het krachtige hogedrukgebied boven Scandinavië blijven wij buiten schot. "De depressie beperkt zich tot het Verenigd Koninkrijk. Hier valt in het noordoosten hooguit wat natte sneeuw." Waarschijnlijk wordt het de komende weken zelfs een stuk kouder. "Dat hogedrukgebied gaat zorgen voor wat meer 'winters' weer en misschien zelfs voor vorst."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden